Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

8 tipov, ako si užiť cestovanie s deťmi

Zdá sa vám cestovanie s deťmi príliš komplikované? Máte pocit, že budete deťmi v istom zmysle obmedzovaní, že neuvidíte, neprecestujete a nezažijete všetko, čo by ste chceli ? Omyl! Možno budete prekvapení, akými skvelými a nadšenými parťákmi môžu byť vaše deti.Pri dôkladnom plánovaní si svoju rodinnú dovolenku užijete so všetkým, čo k tomu patrí. Spoločné zážitky vašu rodinu ešte viac zomknú, upevnia už tak pevné puto.Ukážte deťom našu krásnu krajinu, ukážte im svet. Odmenou vám budú ich rozžiarené oči a široké úsmevy. Čo viac si môže rodič priať...

1. Nepodceňte prípravy na cestu

Cestovanie s deťmi vyžaduje dôkladnejšie a podrobnejšie plánovanie. Vyraziť tzv. „na blind“ a dúfať, že nestrávite noc pod šírim nebom asi nebude to pravé orechové pre vašu rodinu. Prípravy na cestu jednoducho nejde podceniť. Či už sa jedná o výber destinácie, balenie batožiny, itinerár, ubytovanie, doklady, zvolenie dopravného prostriedku. To všetko je dôležité, nad všetkým je potrebné detailne porozmýšľať. Zapojte do príprav aj deti. Navoďte im pocit ich vlastnej dôležitosti pri prípravách. Bude to pre ne zábava a dobrodružstvo. Ukážte im svoje tipy, vypočujte si aj ich názor. Hovorte s nimi o zvolenej dovolenke, ukážte im fotografie, mapy, porozprávajte im o zaujímavých miestach, ktoré môžete pri vašej ceste navštíviť. Veľmi pravdepodobne budú z príprav nadšené rovnako ako vy, možnože ešte viac.

2. Spíšte si itinerár

Súčasťou príprav na cestu je spísanie plánu samotnej cesty. Poriadne premyslieť itinerár sa oplatí v každom prípade, či už cestujete do Tatier alebo na Srí Lanku. Minúť zaujímavé miesto zamrzí, preto starostlivo spíšte miesta, ktoré chcete navštíviť, ale aj aktivity a ubytovanie. U  destinácií vzdialenejších je vhodné uviesť aj orientačné časové rozmedzie jednotlivých aktivít. K spísaniu itineráru zapojte aj deti, nech vedia, čo ich čaká a na čo sa môžu tešiť. Pri plánovaní prihliadnite na vek, ich fyzickú zdatnosť a zdravotný stav detí, nech sa vaša dovolenka kvôli prehnaným nárokom nezmení na peklo na zemi.

Plán B

Vždy majte po ruke aj záložný plán, čo robiť v prípade nepriaznivého počasia či iných komplikácií. Zistite si dostupnosť aquaparkov, ZOO, hradov, zámkov, detských ihrísk, múzeí a ďalších, najlepšie zastrešených atrakcií v okolí, nech strávite čas na vašej dovolenke aktívne, naplno a nie s nudiacimi sa deťmi a zničenými nervami. Dobre naplánovaná dovolenka je pilierom úspechu.

3. Zistite si bezpečnostné a zdravotné riziká

Ak cestujete po Slovensku, žiadnych výraznejších komplikácií sa obávať nemusíte. Ale ak máte v pláne navštíviť niektorú z exotických krajín, vezmite v úvahu bezpečnosť oblasti, úroveň hygieny a prípadné zdravotné riziká. Nezabudnite si tiež zmapovať dlhodobejšiu predpoveď počasia pre danú lokalitu. Predpovede síce nemusia vyjsť stopercentne, ale aspoň budete mať určitú predstavu. Minimálne sa vyvarujete obdobiam dažďov, ktoré v niektorých zaoceánskych oblastiach panujú. Alebo naopak extrémne vysokým teplotám v danom období. Opaľovací krém s vysokým faktorom je ale nevyhnutnosťou, aj keď teploty extrémne nebudú. Jednou z vecí, ktorá dokáže dovolenku spoľahlivo znepríjemniť je spálená koža a nevrlé dieťa, ktoré sa nemôže kúpať. 

4. Pripravte deťom zábavu

Ako zabaviť vaše ratolesti pri jazde autom alebo autobusom ? Nechajte ich, nech si doma zabalia kufrík s obľúbenými hračkami, plyšákmi, pastelkami, papiermi, maľovankami, knižkami, jednoducho všetkým, čo majú radi a čo ich zabaví. Nechajte výber úplne na nich. Nie je nič horšie ako znudené dieťa. Nezabudnite aj na Kinedryl alebo homeopatiká proti nevoľnosti v dopravnom prostriedku, prípadne, ak bude aj napriek tomu najhoršie, na dostatočnú zásobu igelitových sáčkov a papierových alebo vlhčených obrúskov. Na diaľnici len tak nezastavíte, tak nech vašou ďalšou zastávkou nemusí byť autoumyváreň.

5. Nezabudnite na desiatu

Desiata, ovocie, zelenina, nečokoládové cukrovinky, pitie. Dostatok jedla na dlhší časový úsek je bezpochyby nutnosťou. Nie vždy budete mať možnosť nákupu, preto majte zásobu, nech vy a vaši najbližší zbytočne nehladujú. Deti si môžu desiaty pripraviť aj samy, prípadne s malou pomocou. Natrieť si obľúbenú nátierku, nachystať ovocie, sladkosti a ďalšie maškrty zvládne aj batoľa. Malí pomocníci určite ocenia, keď ich do týchto príprav zapojíte.

6. Užite si dovolenku naplno

Z domu ste zvyknutí na určitý poriadok, štýl stravovania, spánkový režim. Na to všetko teraz zabudnite, ste na dovolenke a tam je všetko inak. Majú deti chuť na zmrzlinu alebo niečo vyprážané? Tak im to doprajte. Chcú s vami ponocovať? Nechajte ich. Nie je nutné byť v posteli o ôsmej, keď v prímorských oblastiach začína ten pravý, rušný život až po zotmení. Dovoľte deťom nasávať atmosféru spoločne s vami.

Kúpte deťom nejaký ten suvenír, nech majú spomienku na navštívené miesta. Samozrejme s rozmyslom, nie všetko, na čo prstom ukáže. Na Slovensku napríklad turistickú známku či nálepku, v zahraničí pohľadnicu, magnetku na chladničku alebo inú drobnosť na pamiatku. Neľutujte minuté peniaze, utrácajte, veď na to dovolenka predsa je.

7. Snažte se vidieť veci detskými očami

Spomeňte si na svoje detstvo, keď ste milovali rozprávky. Snažte sa zaujať rozprávaním o navštívenom mieste, veď mnoho z nich je opradených legendami. Rozprávkový príbeh si ale môžete aj vymyslieť. Vašej fantázií sa medze nekladú. Ak ste na hrade, rozprávajte deťom o bielej pani, rytierskych súbojoch, na zámku o princeznách a strašnom drakovi, o permoníkoch v jaskyni či vílach a škriatkoch v lese. Záleží, kde sa práve nachádzate. Určite tak zaujmete svoje ratolesti viac, než suchými, no historicky podloženými faktami ako z učebnice. Vďaka vyrozprávaných príbehom získa navštívené miesto pre deti úplne iný rozmer, lepšie si ho zapamätajú a odnesú si tak neopakovateľný zážitok.

8. Buďte v kľude

Plány sú jedna vec, priania a túžby vašich detí vec druhá. Ak sa deťom niekde zapáči natoľko, že budú chcieť na danom mieste stráviť viac času, nechajte ich. Doprajte im vychutnať si kúzlo navštíveného miesta do sýtosti. Spomaľte, nie je sa kam ponáhľať. Nemusíte splniť každý bod z vášho itinerára. Nie je dôležité, koľko miest navštívite, koľko pamiatok uvidíte. Dôležité je si navštívené miesta naozaj vychutnať a užiť.

Ak vás po ceste stretne nejaká nepríjemnosť či komplikácia, snažte sa zostať nad vecou. Deti sú veľmi vnímavé, vaše pocity sa na ne prenášajú a vy tak budete mať dvojnásobné starosti. Zachovať si chladnú hlavu v každej situácií sa vypláca.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.