Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zaujímavé vianočné tradície vo svete

Ozdobený stromček je pre nás symbolom Vianoc

Ozdobený stromček je pre nás symbolom Vianoc

Na Vianoce zdobíme stromček, zapaľujeme sviečky na adventnom venci, vyrábame lodičku z orechových škrupiniek a rozkrajujeme jablká tak, aby sme v nich našli hviezdičku. Celý deň až do večera držíme pôst, aby sme videli zlaté prasiatko. Spievame koledy, pečieme medovníčky, vešiame imelo a šupinu z vianočného kapra dávame pod obrus či do peňaženky. Zvoníme zvončekom a tešíme sa na Ježiška. Na štedrovečernom stole nesmie chýbať jeden tanier navyše, oblátky, cesnak a med. To všetko sú naše staré dobré ľudové zvyky a obyčaje, ktoré nám spestrujú sviatky. Aké tradície sa dodržujú inde vo svete?  

Argentínske vianočné tradície

Argentíne majú počas Vianoc teplé počasie. Prípravy na sviatky tu začínajú veľmi skoro, často už v novembri. Veľká časť obyvateľstva je katolíckeho vierovyznania, a preto oslavujú advent. Argentínske domy bývajú krásne ozdobené svetielkami a zelenými vencami so zlatými, červenými a bielymi kvetmi. Na dverách visia červené a biele girlandy. Veľmi obľúbené sú aj vianočné stromy. Zdobia sa obvykle 8. Novembra a do ich blízkosti sa kladú betlehemy. Ale napríklad vianočné priania nie sú bežné. Darčeky si dávajú iba príbuzný a dobrí priatelia. Jednou z najkrajších vianočných tradícií je tu „globos“, papierová dekorácia s plamienkom vo vnútri, ktorá sa podobne ako čínska lucerna vznesie do neba. Na Štedrý deň po polnoci býva týchto lampiónov plná obloha.

Argentínske globos

Argentínske globos

Belgické vianočné tradície

Belgicku väčšina ľudí zdobí vianočné stromčeky svetielkami, girlandami, hviezdou na vrcholku a všelijakými ďalšími ozdôbkami. Niektorí mávajú v záhradách betlehemy v životnej veľkosti. Vo väčšine obcí sa vedľa kostola nachádzajú veľké „skutočné“ výjavy so živými zvieratami (osol, ovca, vôl) a zborovou hudbou. Vonkajšok domov obzvláštňujú soby a Santa Claus lezúci po streche (ten je veľmi populárny). Belgičania si dávajú malé rodinné darčeky, radi počúvajú vianočnú hudbu a v ich televízií bežia filmy ako Sám domaFantóm opery (prečo ho nedávajú u nás?) alebo Disneyho rozprávky.

V Belgicku môže Santa Claus vyzerať aj takto

V Belgicku môže Santa Claus vyzerať aj takto

Grécke vianočné tradície

Grécku chodia na Štedrý deň deti, najmä chlapci, spievať do ulíc „kalanda“ (koledy). Hrajú pritom na bubny a triangel. Niekedy nesú modely člnov, ktoré sú nafarbené dozlata a zdobené orechmi. Zdobenie lodí je na gréckych ostrovoch veľmi starý zvyk. Ak deti pekne spievajú, dostanú za odmenu peniaze alebo niečo na zahryznutie, rôzne sladkosti, orechy alebo sušené figy.

Lode k Vianociam v Grécku jednoducho patria

Lode k Vianociam v Grécku jednoducho patria

Vianočné stromčeky sú v Grécku populárne, ale staršie a tradičnejšiu dekoráciu predstavuje plytká drevená miska s kúskom drôtu preveseným cez okraj misky. Na drôte visí bazalka, ktorá obaľuje drevený kríž. Niekedy sa v miske udržuje voda, aby bola bazalka stále čerstvá. Jedenkrát za deň niekto (spravidla matky rodiny) ponorí kríž a bazalku do svätenej vody a potom pokropí každú miestnosť v dome.

Ukrajinské vianočné tradície

Na Ukrajine sa Vianoce slávia 7. Januára, pretože sa tu rovnako ako v mnohých iných krajinách používa starý juliánsky kalendár. Hlavné vianočné jedlo nazývané „Sviata Vecheria“ (svätá večera) sa podáva na Štedrý večer 6. januára v miestnosti, kde sa nachádza dekorácia didukh (dedko). Didukh je vyrobený zo zväzku pšenice a symbolizuje veľké pšeničné pole na Ukrajine. Môže reprezentovať predkov, s ktorými sú ľudia stále spojení vo svojich spomienkach. Po jedla Ukrajinci radi spievajú „koliadky“, buď priamo pri stole, alebo vonku v uliciach. Často so sebou nesú žiarivé červené hviezdy.

Didukh - tradičná ukrajinská vianočná dekorác

Didukh - tradičná ukrajinská vianočná dekorác

Indické vianočné tradície

V porovnaní s inými náboženskými slávnosťami sú Vianoce v Indii pomerne malým sviatkom kvôli počtu kresťanov v krajine (približne 2,3 %). No populácia Indie presahuje miliardu, takže tu žije asi 25 miliónov kresťanov.

Namiesto tradičných stromčekov ľudia zdobia banánovníky alebo mangovníky, respektíve akýkoľvek strom, ktorý majú k dispozícií. Niekedy používajú na zdobenie svojich domovov aj listy manga. V južnej Indii kresťania kladú na ploché strechy svojich domov žiarovky s ropnými horákmi, aby susedom ukázali, že Ježiš je svetlom sveta.

V Indii si na Vianoce ozdobia akýkoľvek strom

V Indii si na Vianoce ozdobia akýkoľvek strom Djampa

Kostarické vianočné tradície

Obyvatelia Kostariky zdobia svoje domy krásnymi tropickými kvetinami. V centre pozornosti stojí betlehem, nazývaný Pasito alebo Portal. Taktiež je ozdobený kvetmi a niekedy aj ovocím. Niektoré scény sú náročné na výrobu a zapojená býva celá rodina. K tradičným postavám sa pridávajú ďalšie a pribúdajú aj iné modely, vrátane domov a množstva rôznych zvierat. Vianočné vence sa vyrábajú z cypruštekových vetvičiek a sú skrášľované červenými kávovými bobuľami a stuhami. Najpopulárnejším ovocím v období Vianoc sú tu jablká.  

Betlehem

Betlehem

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.