Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vstúpte do švajčiarskeho neba: Panoramatické vlaky vás dostanú!

Panoramatické vlaky vo Švajčiarsku

Panoramatické vlaky vo Švajčiarsku Shutterstock

Švajčiarske vyhliadkové vlaky sú raritou a nikde inde v Európe sa s nimi nestretnete. Trasy železníc vedú od vysokohorských ľadovcov až na pobrežie k palmám. Iba málo z nás vie, že na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO sú zapísané aj tri železnice, pričom jedna z nich sa nachádza práve vo Švajčiarsku.

Bernina express

Ľadovcový Bernina Express

Ľadovcový Bernina Express Shutterstock

TRASA: Chur – Sv. Móric – Berninapass – Poschiavo – Tirano (– Lugano)

Rhétska dráha Bernina bola zapísaná na zoznam svetového kultúrneho dedičstva v roku 2008 a podľa mnohých ohlasov ide o najimpozantnejšiu dráhu v Alpách. Súčasne je to jedna z najvyššie položených železničných tratí. Bernina Expressom prejdete okolo ľadovcov, cez 55 tunelov a cez 196 mostov až do Talianska (cesta trvá takmer 5 hodín). Miesto vo vagónoch 1. alebo 2. triedy je potrebné dopredu rezervovať.

Lístok Bernina Express: dospelí 79 CHF + povinná miestenka 16 CHF.

Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov

Prečítajte si aj:

Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov

Glacier Express

Viadukt vo Švajčiarsku

Viadukt vo Švajčiarsku shutterstock

TRASA: Sv. Móric/Davos – Chur – Andermatt – Brig – Zermatt

Ľadovcový express sa pyšní dvomi NAJ – najslávnejšia panoramatická železnica a najpomalší rýchlik sveta. Cesta zo Zermattu do Sv. Móricu trvá celých 7 hodín. Trasa je plná úchvatných scenérií, takže sa môžete náležite pokochať. Vagóny totiž majú čiastočne presklennú strechu. A trasa rozhodne nie je nudná - v jednom mieste sa vlak otočí v tuneli o 270 stupňov a vystúpa pritom o 150 metrov. Miesto v 1. či 2. triede je nutné dopredu rezervovať.

Cena za celú trasu je 152 CHF. Príplatok za miesto k sedeniu: 33 CHF (leto), 13 CHF (zima).

Mrknite na najvýhodnejšie zájazdy do Švajčiarska

GoldenPass Line

TRASA: Interlaken - Montreux

Vyhliadková trasa sa vinie od Ženevského jazera, okolo viníc až do horských oblastí. V priebehu cesty prejde vlak GoldenPass Express okolo 8 jazier, cez 6 kantónov a skrz 3 horské priesmyky. Ak si kúpite VIP lístok, usadia vás priamo do špičky vlaku, kde sa budete cítiť ako v slávnom Orient Expresse. Rezervácia miest nie je povinná, ak si však chcete byť istí, zaplatíte 10 CHF za jedno rezervované sedadlo. Cena za lístok sa líši podľa termínu a času nástupu.

Digitálny detox: Byť chvíľu tam, kam signál nedosiahne

Prečítajte si aj:

Digitálny detox: Byť chvíľu tam, kam signál nedosiahne

Swiss Chocolate Train

TRASA: Montreux– Gruyéres– Broc

Milovníci čokolády určite nepohrdnú panoramatickou jazdou v Čokoládovom exprese. Tešiť sa môžete na prechádzku historickým vagónom Belle Epoque Pullman-Wagen z roku 1915, ktorý vlastní čokoládový gigant Nestlé. Po ceste sa zastavíte v slávnom syrovom mestečku Gruyéres, kde môžete všetkými zmaslami preskúmať továreň na syry a miestny hrad. A konečná zastávka (Broc) bude sladkou bodkou tejto nezabudnuteľnej jazdy, a to doslova! Posledným bodom programu je totiž prehliadka továrne Cailler-Nestlé, kde odhalíte tajomstvo výroby preslávenej švajčiarskej čokolády. Nezabudnite si domov odviezť niekoľko sladkých suvenírov.

Cena vlaku je zhruba 100 CHF a opäť si môžete vybrať z 1. a 2. triedy. Tento vlak jazdí iba od polovice mája do polovice októbra.

Vlakové dobrodružstvo vo Švajčiarsku: Vyberte si z našej ponuky zájazdov

Syrový Vlak

Cesta vlakom zasneženým Švajčiarskom

Cesta vlakom zasneženým Švajčiarskom shutterstock

TRASA: Montreux – Chateau d’Oex

Vlak vyráža v zimnej sezóne každý štvrtok a nedeľu. Na konci cesty vás čaká prehliadka syrárne spojená s ochutnávkou fondue v miestnej reštaurácií Le Chalet. Všetko je zavŕšené návštevou Múzea remesiel a umenia (Musée du Pays-d'Enhaut).

Cena lístka: 80 CHF.

Náš tip: Ak si dopredu zariadite Swiss Travel Pass, čakajú na vás príjemné zľavy na lístky.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.