Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vône diaľok: Recepty na najchutnejšie vegetariánske pochúťky

Thajské zelené kari

Thajské zelené kari Shutterstock

Kazí vám pohľad na ručičku váhy radosť z nadchádzajúcej dovolenky? Alebo vám chýbajú cudzokrajné pochúťky, ktorými ste sa kŕmili na dovolenke? Pripravte si niektorý z vynikajúcich vegetariánskych pokrmov voňajúcich po diaľkach...

Hummus: Super zdravé raňajky

Hummus poteší telo aj dušu kedykoľvek

Hummus poteší telo aj dušu kedykoľvek Shutterstock

Aj keď názov tejto strukovinovej pomazánky neznie pre našincov veľmi vábne, skrýva sa pod ním lahodná zmes pripravená z nasledujúcich dobrôt:

  • 200 g uvareného cíceru
  • 200 g vývaru z cíceru
  • 20 g tahini pasty (alebo rozomletých sezamových semienok)
  • 20 g panenského olivového oleja
  • 10 g citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • troška soli 

Všetky suroviny stačí iba vložiť do hlbokej nádoby a rozmixovať tyčovým mixérom dohladka. Hummus výborne chutí s plátkom žitného chleba, ozdobeného lístkom bazalky. 

Hummus sa tradične konzumuje v krajinách Blízkeho východu, ale vďaka ľahkej príprave aj vysokému obsahu živín si získal veľkú obľubu po celom svete. Cícer pomáha odstraňovať plynatosť, udržuje žiarivú pleť a dobíja organizmus energiou, skvelo sa tak hodí pre detoxikáciu. 

Krajina zasľúbená vegetariánom a vegánom

Prečítajte si aj:

Krajina zasľúbená vegetariánom a vegánom

Bissara: Polievka s vôňou Orientu 

Marocká Bissara z cíceru

Marocká Bissara z cíceru Shutterstock

Dobrá polievka dokáže zahriať na tele aj na duši. Hustá marocká Bissara bez problémov nahradí obed. Prím v nej hraje sušený bôb záhradný, ktorý možno nahradiť cícerom. Na skvelú severoafrickú špecialitu budete potrebovať: 

  • 250 g sušeného bôbu (alebo cíceru) namočeného cez noc
  • 0,5 litra vody (alebo zeleninového vývaru)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • lyžičku soli
  • olivový olej
  • rímsku rascu
  • sladkú papriku 

Príprava je veľmi jednoduchá. Stačí iba variť bôby či cícer do zmäknutia (najmenej pol hodiny) a postupne pridávať cesnak a soľ. Potom už ostáva iba rozmixovať, okoreniť rascou, sladkou paprikou a zakvapnúť olivovým olejom. 

Zažite marockú kuchyňu: Mrknite na ponuku zájazdov

Zelené kari: Obed na thajský spôsob

Thajské zelené kari

Thajské zelené kari Shutterstock

Thajské kari vonia diaľkami a kokosové mlieko mu dodáva exotickú príchuť. Zoznam ingrediencií je pomerne obsiahly, ale výsledok určite stojí za to. Nezabudnite si pripraviť: 

  • 30 g stopkového zeleru nakrájaného na kocky
  • 30 g mrkvi nakrájanej na kocky
  • 30 g zeleru nakrájaného na kocky
  • 30 g zelenej a červenej papriky nakrájanej na kocky
  • 30 g póru pokrájaného na väčšie kúsky
  • 50 g hlivy ústricovej nakrájanej na silné plátky
  • 30 g brokolice rozdelenej na ružičky
  • 30 g červenej cibule nasekané na jemno
  • 30 g karfiolu rozdeleného na ružičky
  • lyžičku na jemno nakrájaného zázvoru
  • lyžičku na jemno nakrájaného cesnaku
  • lyžičku trstinového cukru
  • 30 g zelenej kari pasty
  • rastlinný olej
  • 150 ml vody
  • 200 ml kokosového mlieka
  • soľ
  • lyžičku citrónovej šťavy
  • lyžicu nakrájaného koriandru 

Na rozpálený olej pridajte postupne mrkvu, zeler aj stopkový zeler a po niekoľkých minútach prihoďte papriku a pór. Vsypte hlivu ústricovú, nasledovanú po minúte cibuľou, zázvorom a cesnakom. Za stáleho miešania pridajte cukor, kari pastu, vodu, kokosové mlieko, karfiol a brokolicu. Dĺžku varenia testujte na tvrdosti zeleniny. Mala by byť mäkká na skus. Na tanieri vylaďte chuť solí, citrónovou šťavou a nakrájaným koriandrom.  

Objavujte Áziu: Výhodné zájazdy (nielen) do Thajska

Pastizzi: Večera v stredomorskom rytme

Maltská špecialita: Pastizzi

Maltská špecialita: Pastizzi Shutterstock

Ak ste v minulosti navštívili ostrov Malta, potom ste sa určite stretli s pečivom z lístkového cesta, plneným ricottou alebo pikantnou hráškovou kašou. Túto skvelú, chrumkavú pochúťku si v uličkách historických miest vychutnávajú s rovnakou vášňou turisti aj miestni. Najlepšie chutí ešte horúca, tesne po vytiahnutí z rúry. Na prípravu lahodného pastizzi budete potrebovať:

  • kvalitné lístkové cesto
  • 2 vajcia
  • hrsť jemne pokrájanej petržlenovej vňate
  • 300 g syru ricotta
  • soľ a peper
  • žĺtok na potretie

Rozváľajte lístkové cesto tak, aby bolo čo možno najtenšie. Vykrojte z neho kolieska s priemerom 10 cm. Okraje potrite rozšľahaným žĺtkom. Do stredu každého kolieska dajte lyžicu náplne pripravenej z rozmiešanej ricotty, vajec, petržlenovej vňate, soli a pepru. Preložte koliesko na polovicu a okraje dôkladne spojte. Na vymastený plech položte pastizzi spojom nahor, potrite ich znovu žĺtkom a pečte v stredne vyhriatej rúre kým nebudú upečené do zlatava.

Ochutnajte Tokio, hlavné mesto gurmánov!

Prečítajte si aj:

Ochutnajte Tokio, hlavné mesto gurmánov!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.