Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Turisticky najobľúbenejšie miesta v Číne

Čína je plná kúzelnych miest, ktoré len čakajú na to, až ich objavíte. V tomto článku vám odporučíme najobľúbenejšie turistické destinácie, vďaka nim bude vaša dovolenka ešte krajšia.

1. Hlavné mesto Peking a Veľký čínsky múr

Peking je každý rok najvyhľadávanejšou turistickou destináciou Číny. Umožňuje totiž návštevníkom získať maximum zážitkov a skúseností týkajúcich sa atraktívnej čínskej kultúry a histórie. Len Veľký čínsky múr a nádherný starobylý architektonický komplex Zakázaného mesta navštevujú každoročne milióny ľudí. Užite si pohľad na Veľký múr v noci, kedy býva jemne osvetlený.

Veľký čínsky múr

Veľký čínsky múr

2. Si-an s Terakotovou armádou

Si-an je hlavným mestom provincie Šen-si a patrí k najstarším mestám čínskej histórie. V jeho blízkosti sa nachádza Mauzóleum prvého cisára dynastie Čchin, známej aj ako Terakotova armáda. Hrobka je od roku 1987 súčasťou zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a považuje sa za jedno z najväčších archeologických nálezísk na svete. Turistom je sprístupnený najväčší objekt s terakotovými bojovníkmi a tiež aj druhá a tretia komora, ktoré sú však z veľkej časti stále neodkryté.

Terakotová armáda

Terakotová armáda

3. Šanghaj, najľudnatejšie mesto Číny

Šanghaj síce neovplýva stredovekými pamiatkami, ale má okúzľujúce záhrady a staré vodné mestá, ktoré je možné preskúmať loďou. Pokojné a inšpiratívne miesta uvíta každý, kto si potrebuje oddýchnuť od rušného veľkomestského života. Túžbu po kultúre a histórií uspokojí Šanghajské múzeum s predmetmi z najstarších období. Dominantu Šanghaju predstavuje nábrežie Bund s výškovými budovami bánk, obchodných spoločností a hotelov. Oblasť je pamiatkovo chránená a nesmú sa v nej stavať nové vyššie mrakodrapy.

Šanghaj

Šanghaj

4. Čcheng-tu, mesto roztomilých pánd

Mesto v juhozápadnej Číne je hlavným sídlom Sichuánskej opery. Ak si chcete vychutnať tradičné predstavenie, zájdite si do divadla Sichuan Opera Theater v centre. Turisticky atraktívny je aj budhistický kláštor Wen-šu, založený v 8. storočí. Ešte väčším magnetom na turistov je však chovná stanica s pandami veľkými. Mnohí návštevníci ich pochopiteľne túžia vidieť alebo sa s nimi dokonca pomaznať. Napriek tomu, že sú pandy veľké k videniu v zoologických záhradach na rôznych miestach v Číne, najlepšie miesto k ich pozorovaniu je práve v Čcheng-tu, kde sa záujemcovia môžu podieľať na dobrovoľníckych programoch a starať sa o zvieratá.

Pandy v Čcheng-tu

Pandy v Čcheng-tu

5. Čang-ťia-ťie, Pandora na Zemi

Národný lesný park Čang-ťia-ťie (Zhangjiajie) v provincii Chu-nan je preslávený dramatickými vrcholmi, hustými lesmi aj veľkými krasovými jaskyňami. Od roku 2009 je obzvlášť populárnou scénickou oblasťou v Číne, keďže práve tu spatril svetlo sveta film Avatar, natočený v tunajších horách. Filmový tím ich pridal do postprodukcie tak, aby to vyzeralo, že sa vznášajú vo vzduchu. Vzniklo úchvatné pohorie Hallelujah. Ohromujúce horské útvary prepožičal Avataru aj Národný park Wu-ling-jüan, od roku 1992 patriaci k svetovému prírodnému dedičstvu UNESCO.

Čang-ťia-ťie (Zhangjiajie)

Čang-ťia-ťie (Zhangjiajie)

6. Chuang-šan, kúzelné Žlté hory

Žlté hory, zrejme najkrajšie pohorie v Číne, stojí v provincii An-chuej na východe. Vždy priťahovali maliarov a spisovateľov jedinečnými ostrými hrotmi a útesmi vystupujúcimi z hmly. Skaly sú naviac porastené zvláštne pokrútenými borovicami, čo celej oblasti, patriacej do svetového dedičstva UNESCO, dodáva ešte magickejšiu atmosféru.

Chuang-šan, Žlté hory

Chuang-šan, Žlté hory

7. Kuej-lin, klasický vidiek

Idylická krajina Kuej-linu priťahuje milióny turistov z blízkeho aj vzdialeného okolia. Nádherná vápencová scenéria preslávená ako najkrajšia na svete. Prostredie malebnej prírody a čerstvého vzduchu činí z Kuej-linu ideálne miesto pre únik od priemyselného znečistenia. Pôvabná rieka Li pozýva k jazde výletnou loďou aj k fotografovaniu.

Kuej-lin

Kuej-lin

8. Hongkong, nákupný raj

Hongkong leží na pobreží Juhočínskeho mora, patrí medzi najhustejšie osídlené oblasti a je významným ekonomickým a obchodným centrom. Má niektoré úžasne pláže a prírodné pamiatky. Hongkongský park je oázou pokoja so zelenými záhradami, jazierkami, fontánami, prírodnými reštauráciami a múzeom čaju. Hongkong je však hlavne vyhľadávaný luxusný nákupný raj s obrovskými nákupnými strediskami.

Hongkong

Hongkong

9. Pching-jao, zachovalé staré mesto

Krásne zachované starodávne stavby a obranné hradby dynastií Ming a Qing priťahujú mnoho návštevníkov túžiacich spoznať čínsku minulosť a typickú architektúru. Pching-jao je obzvlášť populárnou destináciou na trase z Pekingu do Si-anu. V 19. a 20. storočí bolo finančným centrom krajiny, zaujímavé sú tu teda hlavne budovy spojené s bankovníctvom. V roku 1997 bolo mesto zahrnuté do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Hradby v Pching-jao

Hradby v Pching-jao

10. Čchung-čching, najlepšie miesto pro start Yangtze Cruise

Mesto leží na hornom toku rieky Jang-c’-ťiang a je najobľúbenejším prístavom pre zahájenie plavby po rieke, tzv. Yangtze Cruise. Prvý dojem z Čchung-čchingu však spočívá v tom, že je obrovské „horské mesto“, ktorého budovy boli postavené oproti okolitým horám.

Čchung-čching

Čchung-čching

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.