Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tri mestá na Malte

Tri mestá, Malta

Tri mestá, Malta

Tri miesta je skutočné označenie troch miest na ostrove Malta. Vittoriosa, Senglea a Cospicua sa rozkladajú južne od maltského hlavného mesta Valletty, na morskom brehu zálivu Grand Harbour (Veľký prístav). Spoločne tvoria jednotný, v dávnych dobách veľmi silno opevnený celok. Legendárne maltské trojmestie nazývané Cottonera sa môže pochváliť množstvom zaujímavých historických pamiatok, ktoré prečkali kruté boje aj bombardovanie v 2. svetovej vojne, ale hlavne pohnutou históriou. Práve preto sa Tri mestá stali turisticky najvyhľadávanejšou oblasťou Malty.

Vittoriosa

Bývalé maltské hlavné mesto Vittoriosa (pôvodne nazývané Birgu) plné kľukatých uličiek s kaviarňami, reštauráciami aj zapadlými krčmičkami je označované ako najkrajšie z trojmestia. Dominantou mesta je kostol sv. Vavrinca zo 16. storočia s deviatimi oltármi a vzácnymi maľbami. Medzi zaujímavé ostrovné objekty, ktoré stoja za návštevu, patrí aj Národné námorné múzeum (National Maritime Museum), ktoré vzniklo prebudovaním bývalej námornej pekárne. Nájdete v ňom okrem iného aj námornícke pomôcky, učebnice aj rôzne vzácne aj menej vzácne predmety vylovené z mora.

Vittoriosa, Tri mestá, Malta

Vittoriosa, Tri mestá, Malta

Senglea

Najhustejšie osídlená časť trojmestia sa pôvodne nazývala Isla. Premenovaná bola podľa veľmajstra Claudia de la Sengle, ktorý nechal vybudovať mestské hradby. Práve toto mesto utrpelo v 2. svetovej vojne najväčšiu skazu. Pamiatok z dôb maltézskych rytierov sa v pôvodnej podobe zachovala iba hŕstka, veľká časť pôsobivých stavieb však bola po vojne našťastie obnovená. K najznámejším patrí Kostol Panny Márie Víťaznej so sochou Ježiša Krista. Práve pred týmto svätostánkom stojí pomník uctievajúci obete vojnového bombardovania. K najnavštevovanejším objektom patrí záhrada Safe Have Garden, z ktorej je prekrásny výhľad na Veľký prístav, more aj hlavné mesto Valletta.

Senglea, Tri mestá, Malta

Senglea, Tri mestá, Malta

Cospicua

Najväčšie územie trojmestia zaberá Cospicua, päťtisícové priemyselné mesto vybudované v 1. polovici 18. storočia. Pôvodný názov je Bormla, alebo aj Cottonera, podľa veľmajstra Nicolasa Cottonera, ktorý nechal mesto obohnať dvojitými obrannými hradbami. Vnútorné hradby nesú názov Margherita Lines, vonkajšie Cottonera Lines. V jednej z piatich veľkých hradobných brán má svoj kamenný pomník sám veľmajster Cottonera. Ani mestu Cospicua sa nevyhlo vojnové bombardovanie, preto sa tu bohužiaľ nenachádza mnoho historických pamiatok. Okrem pozoruhodných hradieb a vzácnej sochy veľmajstra sa dochoval iba kostol Nepoškvrneného počatia zo 17. storočia.

Cospicua, Tri mestá, Malta

Cospicua, Tri mestá, Malta

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.