Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tradičné vianočné jedlá vo svete

Na slovenských štedrovečerných stoloch má svoje miesto kapustnica a vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom. Ale aké pokrmy sa pri tejto príležitosti pripravujú v iných krajinách? Samé dobroty! Niektoré z nich si môžeme spoločne predstaviť, ale pozor –  zaručene sa vám začnú zbiehať slinky!

Anglický vianočný puding

Angličania dopĺňajú štedrovečerné menu zvláštnym ovocným koláčom. Prísady zahŕňajú sušené ovocie, orechy a koreniny. Saturácia alkoholom (brandy alebo whiskey) a nahrievanie premenia tento dezert na vianočný puding. Pred podávaním sa znovu varí, polieva brandy a zapaľuje. Niekedy sa doň zapeká minca pre šťastie.

Anglický vianočný puding

Anglický vianočný puding

Vianočné poleno z Francúzska

Pri francúzskej vianočnej hostine nesmie chýbať šampanské a predkrm v podobe údeného lososa, homára, ustríc, foie gras alebo slaných palaciniek. Ako hlavný chod sa servíruje pečená hus alebo morka s gaštanmi. Obľúbeným dezertom je piškótová roláda so sviežim maslovým krémom, ktorej sa hovorí vianočné poleno. Francúzi ju zdobia tak, že naozaj vyzerá ako kúsok dreva. Navyše ju skrášľujú marcipánové huby a poprašok múčkového cukru.

Francúzske vianočné poleno

Francúzske vianočné poleno

V Taliansku na Vianoce samozrejme cestoviny!

Klasická talianska hostina sa koná na prvý sviatok vianočný a skladá sa z cestovín, bravčového mäsa a šumivého vína. Na juhu krajiny sa konzumuje hlavne opekané jahňacie mäso. Tradičným dezertom je populárne panettone, sladký chlieb s hrozienkami a kandizovaným ovocím podávaný s krémom z mascarpone. Je obvykle asi 12 až 15 cm vysoký a mal by vážiť zhruba 1 kg. Podelí sa oň celá rodina.

V Taliansku nechýbajú cestoviny ani na Vianoc

V Taliansku nechýbajú cestoviny ani na Vianoc

Neskorá štedrovečerná španielska večera

Španieli podávajú vianočnú večeru okolo jedenástej hodiny v noci. Pochutnávajú si na tapas s rôznymi druhmi syra, údenín a zeleniny. Obľúbená je aj polievka s plodmi mora. Hlavný chod predstavuje úhor, krevety a pečené ryby s prílohou z bielej špargle. Ďalším tradičným jedlom je sušená šunka jamón. Ako dezert sa podávajú marcipánové sušienky a hranolky obalené v cukre a škorici, známe ako churros. Prikladá sa aj nugát alebo turrón, sladká zmes medu, cukru, vaječných bielok a mandlí (podobná tureckému medu).

Španielsky turrón

Španielsky turrón

Špeciálny vianočný portugalský koláč

Portugalci pripravujú na Vianoce tzv. koláč kráľa, Bolo-rei. Je to vlastne niečo ako náš mazanec s cukrovou polevou a kúskami kandizovaného ovocia. Spája sa s ním niekoľko zvykov, napr. sa do neho pri pečení dáva jedna fazuľa a jeden malý darček v papieri na pečenie Kto v svojej porcii nájde fazuľu, musí koláč upiecť budúci rok. Kto nájde darček, môže si ho nechať.

Bolo rei

Bolo rei

Tradičné vianočné grécke dobroty

V Grécku sa na Vianoce tradične podáva spravidla jahňacie alebo bravčové mäso, po ktorom nasleduje baklava, klasické grécke pečivo s nasekanými orieškami, medom alebo sirupovou omáčkou. Je nevyhnutnosťou vo väčšine gréckych domácností, a to nielen na Vianoce.

Grécka baklava

Grécka baklava

V Peru víťazí moriak

Peruánci sa neobídu bez moriaka plneného čerstvým ovocím. Servírujú k nemu jablčnú omáčku, šalát a tzv. tamales, kukuričné listy varené v pare a plnené mletým mäsom či zeleninou. Sladkou bodkou na záver býva ovocný koláč alebo marcipán.

Pečený moriak s ovocím

Pečený moriak s ovocím

Rozmanité vianočné chute Brazílie

Ponuka vianočných jedál v Brazílií obsahuje tanier šunky, pečenú morku, niekedy aj pečené bravčové a rybie mäso, ochutené cesnakom, ryžou, čerstvým šalátom, zemiakovým šalátom alebo ovocím. Ako dezert sa podáva citrónový alebo orechový koláč, čokoládová torta a panettone.

Vianočný stôľ v brazílskej rodine

Vianočný stôľ v brazílskej rodine

Veselá ovocná Jamajka

Presláveným vianočným pokrmom na Jamajke je ovocná torta. Sušené ovocie sa nechá namočiť do červeného vína a rumu mesiac pred Vianocami, takže koláč je potom veľmi vlhký a doslova nabitý alkoholickými príchuťami. Nuž, Jamajčania rozhodne vedia, čo je dobré.

Ovocná torta z Jamajky

Ovocná torta z Jamajky

Japonsko nedá dopustiť na KFC

25. decembra sa v Japonsku podáva biela torta so smotanou a jahodami.  Od sedemdesiatych rokov, po úspešnej reklamnej kampani, sa pre Japoncov stalo obvyklým vianočným pokrmom vyprážané kura z KFC. Objednávajú si ho dokonca až dva mesiace dopredu.

Japonská vianočná torta s jahodami

Japonská vianočná torta s jahodami

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.