Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tenerife: ostrov tisícich zážitkov

Pláž Las Teresitas u San Andres

Pláž Las Teresitas u San Andres

O Kanárskych ostrovoch sa hovorí, že každý z ostrovov je úplne unikátnym svetom sa špecifickou krajinou aj kultúrou. Ako asi každý správne tuší, nie je tomu inak ani na najväčšom z Kanárskych ostrovov, Tenerife.

Tenerife je ostrovom tisícich zážitkov. Môžete sa zatúlať do nádhernej prírody, nakupovať na pestrých trhoch, vychutnávať slnečné lúče na pláži, vystúpiť na najvyššiu horu Španielska, oddávať sa golfovej partii, prechádzať sa kľukatými uličkami starých miest alebo sa s rodinou baviť v zábavnom parku. Tenerife je skrátka miesto, kde si každý splní svoje predstavy o ideálnej dovolenke.

Loro Parque na Tenerife

Loro Parque na Tenerife

Trocha histórie

S rozlohou 2 034 kmje Tenerife najväčším ostrovom z celého Kanárskeho súostrovia. Hoci prvé zmienky o ostrove pochádzajú už z čias starého Egypta, objavenia sa Tenerife „dočkalo“ až na konci 15. storočia, keď sem priplávali Španieli. Väčšina pôvodných obyvateľov sa v týchto rokoch stala obeťami neľútostných bojov so Španielmi, a dnes sú tak Guančovia – ako sa pôvodným obyvateľom ostrova hovorí, už len menšinovou skupinou. Populácia Tenerife dnes má viac ako 900 000 obyvateľov, čím si Tenerife okrem rozlohy vyslúžilo ďalšie prvenstvo medzi Kanárskymi ostrovmi – jedná sa o ostrov s najvyšším počtom obyvateľov. Hlavným mestom ostrova aj celých Kanárskych ostrovov je Santa Cruz de Tenerife.

Vianoce v Santa Cruz de Tenerife

Vianoce v Santa Cruz de Tenerife

Čo robiť na Tenerife?

Často sa o tomto ostrove hovorí, že je „najuniverzálnejší“ z celého súostrovia – plážoví nadšenci môžu celú dovolenku stráviť na prekrásnych plážach, milovníci histórie preskúmavať architektúru starých miest a vyznávači aktívnej dovolenky sa zas môžu ponoriť do tunajšej prírody a vychutnávať si nádherné panorámy. Či už sa radíte ku ktorémukoľvek druhu turistov, na Tenerife máte záruku, že si svoju dovolenku užijete plnými dúškami.

Prírodný bazén na Tenerife

Prírodný bazén na Tenerife

Počasie na Tenerife

Podobne ako na ostatných z Kanárskych ostrovov, aj na Tenerife je výnimočne priaznivé podnebie, ktoré z ostrova robí obľúbenú destináciu po celý rok. Vďaka priemerným teplotám 20° – 22°C v zime a 26° – 28°C v lete sem ročne zavíta až 5 miliónov turistov. Výborná infraštruktúra a vybavenosť rezortov sa potom už len stará o to, aby boli návštevníci ostrova maximálne spokojní.

Dračí strom v Icod de los Vinos

Dračí strom v Icod de los Vinos

Rezorty, letoviská a pláže Tenerife

Pozdĺž 296 km dlhého pobrežia sa nachádza mnoho skvele vybavených rezortov, ktoré nadchnú všetkých, tých ktorí túžia po oddychovej dovolenke na slnečnom lehátku s kokteilom v ruke, rovnako ako aj milovníkov vodných športov, ktorých sa tu dá podniknúť skutočne veľa. Z tých najznámejších letovísk môžeme spomenúť napríklad Puerto de la Cruz, Puerto de Santiago, Costa Adeje alebo Playa Paraiso. Každá z týchto destinácií sa môže pýšiť krásnymi plážami, skvele vybavenými hotely, bohatou ponukou všetkých druhov športového vyžitia aj nočného života – stačí si vybrať podľa vlastných preferencií.

Pláž El Duque na Costa Adeje

Pláž El Duque na Costa Adeje

Pico del Teide

Kto by však na Tenerife šiel len za morom, značne by sa ochudobnil. Vnútrozemie ostrova totiž ukrýva obrovské poklady, ktoré by si nikto nemal nechať ujsť. Okrem nádherných mestečiek a prírodných zaujímavostí je to predovšetkým národný park Pico del Teide. Ide o pozoruhodnú sopečnú krajinu, ktorej stredobodom je monumentálna sopka Pico del Teide. So svojou výškou 3 718 metrov je nielen najvyššou horou Kanárskych ostrovov a celého Španielska, ale súčasne je tiež treťou najvyššou sopkou na celom svete.

Národný park Pico del Teide

Národný park Pico del Teide

Špeciality miestnej kuchyne na Tenerife

Dovolenka na Tenerife nikdy nebude úplná, kým neochutnáte aspoň jednu zo špecialít miestnej kuchyne. Milovníci rýb a morských plodov budú na Tenerife ako v raji – jedálne lístky miestnych reštaurácií sú nimi doslova preplnené. Okrem bežných receptov vyskúšajte napríklad caldereta de pesado (dusená ryba v paradajkovej omáčke) alebo sancocho Canario (nasolená ryba so zemiakmi a pečivom). A keď celú večeru zakončíte pohárikom lokálneho medového rumu ron miel, nebude už vašej kúzelnej dovolenke nič chýbať!

Ochutnajte plody mora na Tenerife

Ochutnajte plody mora na Tenerife

10.05.2021 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.