Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Švédska FIKA pre začiatočníkov

Švédska fika

Švédska fika

Pri návšteve Švédska je takmer isté, že sa stretnete s pojmom FIKA (čítajte dlho, teda fíííka, inak tomuto slovu dáte úplne iný význam, než o akom sa tu bavíme). Rozhodne sa však neľakajte čo že to po vás miestni chcú, nejedná sa o nič nepríjemné - práve naopak.

Nikdy nie je na škodu spríjemniť si deň

A o čo že sa vlastne jedná? Pod týmto pojmom si predstavte to najkrajšie, čo vás počas dňa môže stretnúť - ide o čas vyčlenený na stretávanie sa s priateľmi, väčšinou pri káve a niečom dobrom na zub. Pri takomto neformálnom stretnutí sa nielen dobre občertvíte, ale uvoľnene konverzujete a deň je hneď príjemnejší. Udalosti tohto typu sú vo Švídsku tak dôležité, že slovo predstavuje nielen podstatné meno, ale rovno aj sloveso.

Možno si niekto povie, že ide iba o výmysel miestnych zamestnancov, aby mohli počas dňa odbehnúť na kávu a niečím ju aj odôvodniť, ale nie je to tak. Slovo fika má aj svoju vlastnú históriu a pôvod. Prvýkrát sa tento pojem objavil už v 19. storočí, išlo o humornú varinatu slova „kaffi“, vtedajšieho hesla pre prestávku na kávu. Preformulovaním písmen tak vznikla práve fika, a to nielen ako slovo, ale rovno ako spoločenská tradícia oslavujúca voľný čas a pôžitok z dobrej kávy a dezertu.

Nikdy nie je na škodu spríjemniť si deň

Nikdy nie je na škodu spríjemniť si deň

Pravidlá sú jednoduché

Teraz, keď už poznáme základný princíp tejto tradície, poďme si predstaviť niekoľko pravidiel, ktoré sa pri fika dodržujú:

  1. Fika je tu pre všetkých a v akúkoľvek dobu. Je teda jedno či sa rozhodnete pre dýchanok s kávou ihneď ráno po prebudení, po obede ako sladkú bodku, alebo až na večer. Nenútene konverzovať naviac môžete ktokoľvek s kýmkoľvek, a tak sa nemusíte báť, že by ste napríklad do spoločnosti nezapadli. Nezvykom nie je ani popíjanie kávy v práci, útulnej kaviarni, v prírode, či u niekoho doma.
  2. Servírovaná káva by vždy mala byť tak akurát - to tu znamená ani príliš silná, ale na druhú stranu ani príliš slabá. Aj pre tento vyhovujúci stav kávy majú Švédi svoj vlastný názov, ide o slovo LAGOM.
  3. A pretože sme si už povedali, že ku káve neurazí nejaký ten zákusok, aj na ne sa vzťahujú určité pravidlá. V ideálnom prípade hostiteľ servíruje sedem druhov zákuskov, aby bolo trochu z čoho vyberať. Tento ideálny počet druhov nemusí byť dosiahnutý vždy, ale je treba mať na pamäti, že ak ponúknete hosťom menej ako tri druhy zákuskov, budú vaše schopnosti hostiteľa považované za veľmi nevkusné.
  4. Ďalší bod zahŕňa škálu tém, ktoré je vhodné na podobnom stretnutí preberať. Ani tu niesú pravidlá nejako striktné, rozhovor teda môžete viesť na akúkoľvek tému. Skvelým tipom tu môže byť odvetvie, ktoré je vo Švédsku stále veľmi aktuálne a aj obľúbené, a tým nie je nič iné ako počasie.
  5. Posledné dôležité pravidlo si prečítajte naozaj pozorne, aby ste sa pri podobnej udalosti nestrápnili. Ak je na tanieriku posledný kúsok zákusku, je jedno, akú veľkú chuť na neho máte - nikdy ho nejedzte! No a ak vám tento zákusok bude ponúknutý, zdvorilo odmietnite, inak sa na vás ostatní budú pozerať ako na nevychovanca.

Ak si vybavíte týchto päť pravidiel, môžete si byť istí, že všetko prebehne v poriadku a vy sa skvelo zabavíte.

Ku káve aj niečo na zub

Ku káve aj niečo na zub

Efektivita práce se nemení

Ak si dáte takúto pauzu povedzme dvakrát počas pracovného dňa, zaberie to pomerne veľkú časť vašej pracovnej doby, čo by sa na prvý pohľad mohlo javiť ako veľmi neefektívne chovanie v očiach vášho zamestnávateľa. Verte tomu, alebo nie, ale funguje to práve naopak. Nielenže efektivita práce zamestnancov neklesá, podľa niektorých urobených výzkumov dokonca rastie. A dôvod je veľmi prostý - ako ste už čítali vyššie, na káve sa zídu rôzne skupiny ľudí. V zamestnaní to teda znamená, že sa na jednom dýchanku zídu zamestnanci aj so svojími nadriadenými a stihnú prebrať nielen súkromné záležitosti, ale zároveň im fika slúži ako taková neoficiálna porada. Tento štýl pomáha šetriť čas a obe strany si neformálnosť a príjemnú atmosféru stále nemôžu vynachváliť.

Fika aj v práci

Fika aj v práci

Kvôli prestávke na kávu nemusíme jazdiť tak ďaleko

V posledných rokoch sa podobné pauzy rozmáhajú aj u nás a v okolitých krajinách. U nás sa napríklad takémuto posedeniu hovorí „bratislavská kaviareň“ a niektoré miesta na počesť podobných osláv voľného času vytvorili špeciálnu ponuku zákuskov. Ak sa teda budete pohybovať napríklad po Štrbskom plese, môžete navštíviť obľúbený Grand Hotel Kempinski High Tatras, kde je ponuka dezertov veľmi lákavá. Svojím spôsobom si však väčšina krajín dokáže vytvoriť podobnú tradíciu - krásnym príkladom je napríklad talianska siesta, či obľúbené stretnutia pri dobrom víne vo Francúzsku. Ak už si štát vytvorí aj svoje vlastné slovo symbolizujúce voľný čas, veľa to o ňom vypovedá, voľný čas si tu naozaj vážia a využívajú ho vždy čo možno najpríjemnejšie.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.