Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Splnený sen: zažite dovolenku inšpirovanú príbehmi z kníh

Zažite dobrodružstvo, cestujte podľa kníh

Zažite dobrodružstvo, cestujte podľa kníh Shutterstock

Vydajte sa do lokalít, ktoré poznáte z kníh! Pozrite sa na miesta, ktorými sa plavil Odyseus keď sa vracal z Tróje. Prejdite sa Orient expresom ako slávny detektív alebo vyrazte do Divočiny na Pacific Crest Trail podľa vzoru spisovateľky Cheryl Strayedovej.  Zažite dovolenku s nádychom literárneho dobrodružstva!

Nasledujte ithackého kráľa na Korfu!

Božská pláž na gréckom ostrove Korfu

Božská pláž na gréckom ostrove Korfu Shutterstock

Pre väčšinu cestujúcich predstavuje návrat domov rýchly presun. Pre hrdinu Homérovho gréckeho eposu to ale neplatí. Odyseova cesta z Trójskej vojny na rodnú Ithaku trvala kvôli búrkam a nebezpečným príšerám dlhých desať rokov. Nie každý má toľko času, aby presne kopíroval jeho dobrodružnú trasu. Môžete sa ale zamerať trebárs iba na posledný úsek a preskúmať dedinky na malebnom ostrove Korfu, kde sa hrdina stretol s pohostinnými Fajákmi. Tí mu poskytli loď, ktorú pomstychtivý Poseidon premenil  na kameň. Pri pobreží Korfu tak vznikol ostrovček Pontikonisi.

Objavujte: Najvýhodnejšie zájazdy do Grécka

Ďalším tipom na zaujímavý výlet je pokojný ostrovček Paxi na juhu, kam sa pohodlne presuniete trajektom. Hovorí sa, že táto zelená oáza je vlastne bájna Aiaia, ostrov čarodejnice Kirké. Tá premenila pomocou prekliateho vína polovicu Odyseovej posádky na prasatá. Vrcholom vašej cesty by potom mohla byť plavba do samotnej Ithaky. V tamojšom prístave vás privíta Odyseova bronzová socha.

Vystopujte inšpektora Poirota

Železničná stanica Haydarpasa, Istanbul

Železničná stanica Haydarpasa, Istanbul Shutterstock

Cestovanie vlakom prináša mnoho príjemných zážitkov: pokojnú jazdu krajinou, malebné výhľady, výkrik obete vraždy uprostred spletitého spiknutia...Počkať čo?! Ach áno, vražda v Orient exprese! Spomínate na jedno z najslávnejších diel britskej spisovateľky Agathy Christie? Predstavilo čitateľom pôvab európskeho cestovania vlakom a zároveň prinieslo príbeh o vymyslenom detektívovi Herculovi Poirotovi, ktorý na palube luxusného vlaku pátral po vrahovi.

Čítajte aj: Najšťastnejšie krajiny sveta

Vydajte sa aj vy na cestu unikátnou súpravou, ktorá brázdi Európu a vyvoláva nostalgické spomienky. Začnite v Istanbule, kde môžete navštíviť hotel Pera Palace. Christie tam údajne napísala časť knihy než nastúpila do nočného vlaku do Sofie. Expresný vlak odchádza zo stanice Halkali, prístupnej z centra autobusom či taxíkom. Potom môžete pokračovať ranným vlakom do Belehradu, odkiaľ vedie priama linka do Viedne. A ak by ste toho ešte nemali dosť, môžete sa vydať v dobovom kupé do Paríža s krátkou zastávkou na raňajky v Zürichu.

Zdoláte vysokohorskú trasu Pacific Crest Trail?

Dobrodružná cesta: Pacific Crest Trail

Dobrodružná cesta: Pacific Crest Trail Shutterstock

Podľa terapie nazývanej Lesný kúpeľ, vedie trávenie času v prírode k zlepšeniu fyzickej aj psychickej pohody. Cheryl Strayedová si túto teóriu overila na vlastnej koži a následne spísala príbeh Divočina.Možno ho poznáte ako rovnakomenný film s Reese Witherspoonovou v hlavnej úlohe.

Inšpirujte sa: Ako vybrať ideálnu dovolenku pre muža

Cheryl po smrti matky a krachu manželstva cítila, že prišla o všetko. A tak sa rozhodla podniknúť cestu od Mohavskej púšte cez Kaliforniu a Oregon do štátu Washington. Vyrazila po Pacific Crest Trail, nádhernej pešej trase krútiacej sa po celej dĺžke amerického západného pobrežia. Nie je to výlet pre príležitostných turistov so slabou povahou, ale trek plný prírodných nástrah – či už ide o neznesiteľné horúčavy, strmé výšlapy, nebezpečné medvede či  štrkáče. Je to skutočná výzva, vďaka ktorej môžete spoznávať najrozmanitejšie krajiny Spojených štátov a predovšetkým objaviť samých seba. Prejdite nádhernými horskými oblasťami, okolo množstva jazier a cez sedem národných parkov.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.