Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Skryté poklady Turecka, ktoré vám vyrazia dych

Okrem najznámejších miest Turecka existujú aj menej preslávené, no rovnako významné a obdivuhodné zákutia. Poďme spoločne navštíviť niektoré z nich!

Hora Nemrut

Horu Nemrut by ste našli neďaleko mesta Adıyaman v Juhovýchodnej Anatólii. Býva vo veľkom navštevovaná najmä medzi aprílom a októbrom. V roku 1987 bola zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Pozoruhodný je predovšetkým jej umelo dorobený vrchol s pohrebnou mohylou, ktorú nechal v roku 62 pr. n. l. vystavať Antiochus I., vládca kráľovstva Kommagene. Mala byť poctou bohom, preto ju dopĺňali obrie sochy levov a orlov a medzi nimi takisto sochy gréckych, arménskych a iránskych bohov. Dnes sú bohužiaľ značne poškodené a majú popadané hlavy, napriek tomu sa jedná o významný pohrebný monument. Na ich stavbu bola použitá veľmi vyspelá technológia. Ruiny antického mesta zahŕňajúce mauzóleum Antiocha I. jednoznačne patria k najambicióznejším stavbám helenistického obdobia.

Hora Nemrut

Hora Nemrut

Jazero Tuz Gölü

Slané jazero Tuz Gölü sa nachádza v Anatolskej vysočine, medzi provinciami Ankara, Konya a Aksaray. Toto druhé najväčšie jazero Turecka (po jazere Van) je súčasne jedným z najväčších jazier s vysokým obsahom soli. Aj napriek veľkej ploche je väčšinu roka veľmi plytké. V suchých letných mesiacoch sa voda odparuje a jazero sa pokrýva hrubou soľnou vrstvou. Pri východnom pobreží prebieha ťažba soli. Tá je následne spracovávaná a predávaná na miestnom trhu.

Jazero Tuz Gölü

Jazero Tuz Gölü

Jazero Van

Vanské jazero leží na Arménskej náhornej plošine medzi provinciami Van a Bitlis vo východnom Turecku. Nemá žiadny odtok, ale ústi do neho niekoľko riek. Keďže jeho druhý breh väčšinou nie je na dohľad, pôsobí vlastne ako more. Navyše je slané a jeho voda je veľmi alkalická, takže pri kúpaní získate zvláštny pocit "plávania v mydlinkách". Podľa povestí tu žije netvor, akási východoturecká obdoba škótskej Nessie. Miestna lodná doprava je vcelku rozvinutá.

Jazero Van

Jazero Van

Kláštor Sumela

Mužský pravoslávny kláštor bol čiastočne postavený a čiastočne vytesaný do skalnej steny hory Mela v Národnom parku Altindere, juhovýchodne od mesta Trabzon. Založili ho dvaja grécki mnísi. Bol venovaný Panne Márii a niekoľkokrát prestavaný. Možno v ňom vidieť niekoľko kaplniek, cely mníchov, akvadukt či knižnicu. Vďaka svojej unikátnej polohe s výhľadom na okolité lesy a pohoria je obdivovanou turistickou atrakciou. Celé chránené údolie okolo je jedno z najdaždivejších území Turecka. Môžete sa spoľahnúť, že počasie priebeh vášho výletu zásadne ovplyvní.

Kláštor Sumela

Kláštor Sumela

Mesto Amasya

Amasya leží v severnom Turecku a je hlavným mestom rovnomennej provincie v oblasti Čierneho mora. Zasadená do hôr a s výhľadom na more predstavuje lákavý cieľ turistov. Naviac je preslávená svojimi šťavnatými jablkami, rovnako ako pôsobivou históriou siahajúcou až do staroveku. Vtedy bola opevneným a bohatým provinčným mestom, ktoré bolo po stáročia domovom mnoho schopných mysliteľov, umelcov a kráľov. K najvýznamnejším miestnym pamiatkam tak patria oi. hrobky pontských kráľov vytesané do skaly, ďalej napr. mešita Seljuk Burmali z 13. storočia, akvadukt Ferhat, nemocnica Bimarhane zo 14. storočia s krásnymi reliéfmi okolo portálu atď. Archeologické múzeum Amasya má veľkú a zaujímavú zbierku antických artefaktov. Prezrieť si môžete aj hrad Amasya na hore Harşena.

Mesto Amasya

Mesto Amasya

Palác Ishak Pasha Saraya

Zachovaný otomanský palác Ishak Pasha stojí na východnom konci Turecka, pár km od Iránu. Spolu s horou Ararat je najväčšou atrakciou v okolí Dogubayazit. Dostanete sa k nemu pešo po vcelku peknej trase z Dogubayazit, prípadne môžete vyraziť cez kurdské dediny s výhľadom na Ararat. Akonáhle dospejete k palácovému komplexu, prejdete mohutnou zdobenou bránou na vnútorný dvor, odkiaľ možno pokračovať do paláca a mešity. Samotný palác, tiež s bohatou výzdobou, je vskutku zaujímavý.

Palác Ishak Pasha Sarayi

Palác Ishak Pasha Sarayi

Údolie motýľov

Kelebek Vadisi (údolie Motýľov) je tiesňava s plochým dnom, strmými svahmi a vodopádom. Od júna do septembra tu turisti môžu vidieť až tridsať druhov motýľov a cez štyridsať druhov môr. Ak ste dobre obutí a ak netrpíte fóbiou z hmyzu, môžete sa odtiaľ vydať pešo až do dediny Faralya, kde začína Lykijský chodník vedúci do Antalye. Lodné výlety do údolia Motýľov a táto kúzelná ostrovná krajina patrí k veľmi obľúbeným atrakciám. Veď inak ako po mori sa sem dostať ani nedá, neexistuje tu žiadne spojenie s pevninou.

Údolie motýľov

Údolie motýľov

Vodopády Kapuzbasi

Jednou z hlavných turistických atrakcií južného pobrežia Turecka je Národný park Aladaglar s pôsobivými vodopádmi Kapuzbasi. Možnosť peších a horských túr či vzrušujúceho raftingu v tamojších divokých riekach láka množstvo návštevníkov. Park sa rozkladá uprostred pohoria Taurus. Obzvlášť krásny býva na jar, kedy sa krajina pokryje pestrými kvetmi, a počas jesene, kedy sa vám o jedinečný zážitok postarajú meniace sa listy. Letá tu bývajú horúce a zimy mrazivé. V chránenej prírodnej oblasti sa sedem vodopádov rúti z masívneho skalného útesu. Do rieky Seyhan v niektorých miestach padá zo 75 m obzvlášť krásny vodopád. Prizerajúci budú určite ohromení impozantnou scénou ohlušujúcich prírodných zázrakov. V oblasti je povolený rybolov a horolezectvo. V parku sa dá aj kempovať, väčšina turistov však využíva skôr ubytovanie nižšie na pobreží.

Vodopády Kapuzbasi

Vodopády Kapuzbasi

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.