Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Prezrite si pamiatky, záhrady i tajomné katakomby v Palerme

Piazza Pretoria, Palermo

Piazza Pretoria, Palermo

Rozľahlé Palermo, piate najväčšie mesto Talianska a hlavné mesto oblasti Sicílie, leží v nížine Conca d'Oro, ktorú lemujú pahorky. Vďaka tropickej vegetácie a palmám pôsobí príjemným cudzokrajným dojmom. Jedinečná kombinácia normanskej a orientálnej architektúry, obdivuhodných záhrad a parkov dáva historickému jadru nezameniteľný ráz.

Arabsko-normanské Palermo

Od roku 2015 je Palermo zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Chránená časť zahŕňa sériu deviatich civilných a náboženských pamätihodností z doby Sicílskeho kráľovstva (1130-1194): Palazzo della Zisa a Palazzo Reale, kostoly San Giovanni degli Eremita, Santa Maria dell'Ammiraglio a San Cataldo, katedrálu Santa Vergine Maria Assunta, most Ponte dell 'Ammiraglio a v neposlednom rade katedrály v obciach Cefalù a Monreale. Spoločne sú vynikajúcim príkladom sociokultúrneho synkretizmu medzi západnými, islamskými a byzantskými kultúrami na ostrove. Táto výmena dala vzniknúť architektonickému a umeleckému výrazu založenému na nových konceptoch priestoru, štruktúry a dekorácie, ktoré sa rozšírili po celom stredomorskom regióne. Budovy tiež ukazuje skvelú koexistenci ľudí rôzneho pôvodu i náboženstva.

Kostol San Giovanni degli Eremiti

Kostol San Giovanni degli Eremiti

Palazzo Reale neboli Palazzo dei Normanni

Kráľovský palác na námestí Piazza Indipendenza je sídlom regionálnej vlády a múzeá astronómie. Okrem prepychovej sály Sala di Ruggero vnútri nájdete aj kaplnku Cappel Palatina, ktorej interiér patrí k najkrajším na svete. K oslnivej výzdobe poslúžil mramor, zlato, drevo a tiež sklo. Úchvatné mozaiky s prírodnou tematikou a drevené arabské rezby na strope vám vezmú dych. Najväčšia mozaika, nazývaná Zlatá, zobrazuje Krista Všemohúceho. Pôsobivý je rovnako veľkonočný svietnik.

Palazzo dei Normanni

Palazzo dei Normanni

Katedrála Santa Vergine Maria Assunta

Katedrála z 2. polovice 12. storočia stojí na námestí Piazza Cattedrale a je pokladaná za najvýznamnejšiu cirkevnú stavbu Palerma. Exteriér vykazuje gotické, islamské aj katalánske prvky a je zdobený filigránskymi motívmi. Neoklasicistický interiér je zariadený v jednoduchom a elegantnom štýle. Väčšina skulptúr pochádza od A. Gaginiho. V pravej kaplnke sa nachádza šesť kráľovských hrobiek a náhrobok cisára Friedricha II. Chrámový poklad zahŕňa omšové rúcha a šperky, pričom najcennejšie je zlatý diadém s drahokamami. Bol vyzdvihnutý z hrobky manželky Friedricha II., Constanze Aragónskej.

Katedrála v Palermu

Katedrála v Palermu

Majestátne katedrály v Cefalù a Monreale

Katedrála Premenenia Pána v Cefalù je zmesou pápežského, islamského, byzantského a normanského románskeho štýlu. Bola založená v roku 1130 kráľom Rogerom II., Z ktorého doby pochádza transept a sanktuár. Medzi rokmi 1180-1240 bola postavená hlavná loď a fasáda. Vysoká postava Krista je ústredným bodom komplikovanej byzantskej mozaiky, najstaršej a najzachovalejšej na Sicílii. Mozaiky sú zrejme dielom miestnej byzantskej školy.

Katedrála v Cefalù

Katedrála v Cefalù

Katedrála v Monreale je jednou z najväčších zachovaných pamiatok normanskej architektúry na svete. Jej stavba začala roku 1174. V roku 1182 bola zasvätená Nanebovzatia Panny Márie. Je talianskou národnou pamiatkou a dôležitým turistickým cieľom Sicílie. Architektonické rozvrhnutie chrámu tvorí zmes byzantského a rímskeho štýlu. Krížová chodba patrí k najkrajším talianskym stavbám svojho druhu. To, čo robí katedrálu tak nádhernú, sú ale predovšetkým sklenené mozaiky pokrývajúce celý interiér s výnimkou spodnej časti stien.

Katedrála v Monreale

Katedrála v Monreale

Strašidelné katakomby pre odvážnych

Pod Palermom sa skrývajú jedinečné kapucínské katakomby s viac ako ôsmimi tisíckami múmií. Pôvodne rádové pohrebisko sa premenilo v prominentý cintorín pre zomrelých mníchov i zámožných občanov. Fascinujúci spôsob balzamovanie tiel láka na toto desivé miesto hŕbu turistov. Najväčšiu pozornosť priťahujú múmie dvojročnej Rosalie Lombardová, ktorá vyzerá, ako by mierumilovne spala.

Kapucínské katakomby v Palermu

Kapucínské katakomby v Palermu

Kultúrne vyžitie aj prírodné krásy

Palermo má pre každého niečo. Milovníkov kultúry a histórie poteší návšteva unikátneho múzea Museo delle Marionette pri exotickom Garibaldiho parku. Je tu vystavených viac ako 3000 bábok z celého sveta a z najrôznejších materiálov.

Jemná duša hľadajúca pokojný kút k odpočinku nadchne záhrada Orto botanico východne od železničnej stanice. Na ploche 10 ha môžete obdivovať rastliny zo všetkých možných kútov planéty. Bohatosťou zbierok patrí exotická záhrada k najlepším v Európe.

Orto botanico, Palermo

Orto botanico, Palermo

Ak máte radi prírodu a chcete si ju poriadne užiť, vydajte sa k ostrovu Ustica severne od Palerma. Môže sa pochváliť tajomnými jaskyňami, priezračným morom a peknými plážami.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.