Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Opilecká žranica: Odkiaľ pochádza to, čo jeme, ak sme opití?

Čo jeme, keď sme opití?

Čo jeme, keď sme opití? Shutterstock

Poznáte to: prídete domov v nálade a čo urobíte ako prvé? Vybielite chladničku. Nie je sa čo diviť, alkohol totiž povzbudzuje chuť k jedlu. Zostavili sme pre vás zoznam najobľúbenejších jedál viac či menej striedmych opilcov. Týmito dobrotami sa väčšina z nás cpe nad ránom v snahe odraziť nastávajúcu opicu zajtrajška.

Kebab

Doner Kebab

Doner Kebab Shutterstock

Prvý kebab sa servíroval v tureckej Anatólii v 18. storočí. Iskender Efendi sa vtedy rozhodol piecť kus mäsa zvislo namiesto vodorovne a bolo to. Od tej doby sa kebab rozšíril po celom svete. Tenké plátky mäsa zabalené v pita chlebe s hlávkovým šalátom, paradajkami, cibuľou a cesnakovou omáčkou sa dodnes radí k najobľúbenejším pouličným pokrmom. Mimochodom, v Londýne sa každoročne konajú dokonca British Kebab Awards, známe ako Oscary kebabov.

Objavte všetky chute Turecka: Mrknite na ponuku zájazdov

Hranolky

Hranolky

Hranolky Shutterstock

Viete, že hranolky pochádzajú zo 16. storočia a ich stvorenie si nárokuje Francúzsko aj Belgicko. Vtedy to bolo jedlo chudákov, v zimných mesiacoch sa nimi živili dedinčania. Dnes ich miluje celý svet bez ohľadu na stav konta. A ak patríte medzi skalných priaznivcov zemiakovej dobroty podávanej s majonézou, kečupom, horčicou, chilli alebo s kyslou smotanou, vydajte sa do Belgicka. V Bruggách totiž majú Frietmuseum, ktoré monitoruje históriu zemiakov, hranoliek a populárnych korení.

Krajina zasľúbená vegetariánom a vegánom

Prečítajte si aj:

Krajina zasľúbená vegetariánom a vegánom

Hot Dog

Hot Dog

Hot Dog Shutterstock

Všetky párky v rohlíku sú párky, ale nie všetky párky sú párky v rohlíku. Máte z gastronomickej filozofie zamotanú hlavu? Tak my vám ju zase rozmotáme: Párok v rohlíku sa vyrába iba z hovädzieho či bravčového mäsa. A odkiaľ pochádza? Úplne prvé Hot Dogy sa predávali v Nemecku alebo v Rakúsku, záleží, koho sa spýtate. V USA, konkrétne v Chicagu, do párku v rohlíku pridávajú uhorky, korenie, papriky a paradajky (a nikdy, absolútne nikdy kečup!). V Nemecku môžete ochutnať bravčový currywurst (kari klobásu), ktorá sa tradične najprv dusí a potom smaží (a podáva a s kečupom). A na Islande je to úplná dobrôtka, tu si pochutnáte na jahňacích párkoch s cibuľou, kečupom, sladkou hnedou horčicou a remuládou plnou kapary.

Mrknite na najširšiu ponuku zájazdov a vyrazte na currywurst!

Mäso na špajli

Meat on stick

Meat on stick Shutterstock

Špíz má históriu starú ako je ľudstvo samé. Krátko potom, čo ľudia objavili oheň, vzali hrsť konárov, napichli na ne mäso a strčili ich nad otvorený plameň. Druh mäsa, použitá omáčka, úprava aj pridané pochutiny: to všetko je premenlivé. Jedinou stálicou je výdatná chuť pokrmov a jednoduché servírovanie, teda na špajli. A je nutné povedať, že niekedy sú variácie skutočne exotické. V Malajzii trebárs sokolníci predávajú kuracie satay v arašidovej omáčke. V Peru vám naservírujú grilované, jemne marinované kravské srdcia, podávané s plátkami varených zemiakov a chilli omáčkou zvanou anticuchos. V Japonku grilované kuracie prsia yakitori marinujú v sójovej omáčke a v Osake v pouličných stánkoch nájdete na špajli všetko: párok v rohlíku, prepeličie vajíčko, kuracie nugetky aj škorpiónov.

Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov

Prečítajte si aj:

Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov

Knedličky

Knedličky s bryndzou

Knedličky s bryndzou Shutterstock

Zabudnite na knedľu s mäsom a omáčkou, toto sú knedličky plnené. Dlhšie než zoznam spôsobov, ako ich pripraviť, sú recepty, ktoré sa objavujú už v starovekých rímskych textoch. V Kyjeve im hovoria varenyky, sú dusené alebo varené a plnia ich všetkým možným od višní až po špenát. Čínske jiaozi naplnené mäsom alebo zeleninovou zmesou sa je so sójovou omáčkou.

Nahliadnite pod pokrievku čínskej gastronómie: Vyberte si z najširšej ponuky zájazdov

Krokety

Krokety

Krokety Shutterstock

S kroketami prišli Francúzi, pričom najstarší recept pochádza z roku 1691 (z dôb vlády kráľa Ľudovíta XIV.). Od tej doby prešli krokety mnohými zmenami, menil sa ich tvar, veľkosť aj náplň. Francúzi si idú na náplni z mäsa a smotany, Taliani zase milujú latte brusco, teda bešamelové krokety. Či už mäsové, zemiakové alebo trebárs brokolicové, krokety patria k najobľúbenejším nočným jedlám.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.