Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Objavte kúzlo Maldív

Maldivy sú pre väčšinu z nás synonymom raja na zemi. Fotografie v katalógoch cestovných kancelárií zobrazujú ľudoprázdne pláže lemované kokosovými palmami, blankytne modré more a neskutočne pestrý podmorský život. Až by sa mohlo zdať, že si fotograf ku dokonalosti pomohol Photoshopom. Verte mi, že skutočnosť je ešte o niečo krajšia. Piesok je jemný ako múka a more priezračne čisté. A ak si vezmete šnorchel, z vody budete vychádzať len veľmi neradi. Skúsim vám priblížiť tie najdôležitejšie fakty o tejto unikátnej krajine.

Základné fakty a počasie na Maldivách

Maldivská republika je ostrovný štát ležiaci v Indickom oceáne. Tvorí ju prstenec 26 koralových atolov tvorených 1 196 ostrovmi, z ktorých je iba 200 osídlených. Počet ostrovov sa v priebehu rokov mení. Niektoré pohltí more a ďalšie sú vytvárané umelo (navozením piesku). Ku zdolaniu najvyššieho vrchola ostrova nebudete potrebovať turistickú výstroj, je vysoký iba niečo málo cez 2,5 metra. Ostrovy sú chránené veľkolepou útesovou bariérou, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších na svete. Klíma na ostrovoch je silne ovplyvnená oceánom. Teplota sa pohybuje v rozmedzí 27-32 °C. Zrážky obvykle prichádzajú v júni a júli. Ideálnym obdobím pre návštevu je október až apríl.

Hlavným mestom Maldiv je mesto Male, ktoré je jedným z najhustejšie osídlených miest sveta.

Žije tu celá jedna tretina obyvateľstva štátu. Sídlia tu vládne úrady, banky a veľký obchodný prístav. Jediným povoleným náboženstvom na Maldivách je Islam a vyznávači iného náboženstva nemôžu získať trvalé občianstvo. Pri prechádzke mestom tak môžete obdivovať krásu mešít. Mňa zaujala monumentálna Piatočná mešita, postavená v roku 1658. Ako stavebný materiál bol použitý koral, ktorý je ostatne tradičným stavebným materiálom väčšiny miestnych budov. Vďaka jedinečnej morskej architektúre je táto mešita od roku 2008 zapísaná na zozname UNESCO. Veľmi zaujímavá je aj prechádzka priľahlým cintorínom. Pomníky so zaobleným vrcholom patria ženám, ostrý špic značí miesto posledného odpočinku muža a pozlátený náhrobok sa nachádza na hrobe niektorého zo sultánov. Poriadkumilovnosť nie je práve silnou stránkou Maldivčanov, a tak sa pri prechádzke mestom občas budete musieť vyhýbať kopám odpadkov.

Piatočná mešita v Male

Piatočná mešita v Male

Cestovanie medzi ostrovmi loďou či hydroplánom

Najbežnejším dopravným prostriedkom sú drevené lode so špicatým predkom nazývané dhoni. K ich výrobe sa používa drevo z kokosových paliem. Miestni muži ich vyrábajú na jednom z ostrovov. Výrobný postup si predávajú z generácie na generáciu. Loďka, ktorá vzdialene pripomína plavidlo dávnych Feničanov, je poháňaná silou vetra alebo motorom a smerové kormidlo ovláda skúsený morský vlk nohou. Medzi jednotlivými ostrovčekmi sa môžete presúvať aj na palube hydroplánu. Už len prílet na medzinárodné letisko je veľkým zážitkom. Ako pristávacie plocha slúži celý ostrovček Hulhumale. Keď sa s vami po 11 hodinách letu rúti lietadlo na úzky prúžok pevniny, máte hneď po pristátí neodolateľnú chuť uznanlivo potľapkať kapitána po ramene.

Tradičná loď dhoni

Tradičná loď dhoni

Jedlo a pitie na Maldivách

Cenová hladina na Maledivách je dosť vysoká. Aj napriek tomu, že pôda je na niektorých ostrovoch pomerne úrodná, dokážu si tu vypestovať iba kokosové orechy, mango, ananás, banány či papaju. Drvivá väčšina potravín tak musí byť dovážaná. Symbolom ostrovov je kokosová palma. Pre miestnych obyvateľov je významným zdrojom obživy. Drevo slúži na výrobu lodí, listy nahrádzajú strešnú krytinu a kokosové orechy sú neoddeliteľnou súčasťou miestnej kuchyne. Škrupina sa premení v rukách domorodých žien na štýlový suvenír.

Kokosová palma

Kokosová palma

Miestni obyvatelia sa živia prevažne rybolovom, ktorý je kvôli prísnemu zákazu používania rybárskych sietí (ochrana koralov) veľmi zložitý. Najčastejším úlovkom býva tuniak alebo makrela. Nezabudnuteľným zážitkom pre mňa bola návšteva rybieho trhu v Male. Ryby všetkých tvarov, farieb a veľkostí sú predávané tesne po vylovení na improvizovaných stánkoch alebo na plachte položenej priamo na chodníku. Rybie mäso je neoddeliteľnou súčasťou maldivskej kuchyne. Dostanete ich s ryžou, ako súčasť super pálivého kari alebo na dne misky s kokosovou polievkou. Vynikajúce sú aj dezerty pripravované z kokosového mlieka. Alkoholické nápoje sú pre moslimské obyvateľstvo nedostupné, ale turisti si ich môžu kúpiť (s patričnou prirážkou) v špecializovaných obchodoch alebo v hotelových baroch. Maldivčania často po jedle žujú listy betelu. Táto rastlina je zaradená na zoznam ľahkých drog a jej konzumácia vyvoláva ľahkú eufóriu. Vášnivého konzumenta spoznáte podľa čiernych zubov a blaženého úsmevu.

Čerstvé ryby pre trh v Male

Čerstvé ryby pre trh v Male

Potápanie či šnorchlovanie medzi korálmi na Maldivách

To najväčšie bohatstvo Maldiv sa skrýva pod hladinou oceánu. Je iba málo miest na svete, kde môžte vidieť tak pestrú faunu a flóru. Pár metrov od brehu sa vám otvorí čarovný podmorský svet. Pestrofarebné rybky, morské korytnačky, murény, manty obrovské a niektoré druhy žralokov plávajú pomedzi korálové útesy s pozoruhodnou ľahkosťou. Súčasťou väčšiny hotelových rezortov je potápačské centrum s odborne vyškoleným personálom. Tým menej odvážny, postačí šnorchel a okuliare. Nezabudnite si do kufra pribaliť bavlnené tričko. Slnko tu páli skutočne silne a bez dostatočnej ochrany by vodné radovánky mohli mať nečakane bolestivú dohru. Do hlbín sa môžete vydať aj turistickou mini ponorkou alebo na lodi s preskleným dnom.

Ostrov Thoddoo

Ostrov Thoddoo

Na Maldivách si skrátka každý nájde ten svoj kúsok raja. Skúste objaviť tento krásny kút krajiny skôr než ho definitívne pochová oceán. Pre cestu na Maldivy nie sú potrebné víza ani očkovania.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.