Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Objavte grécky klenot - rajskú pláž Elafonisi

Pláž Elafonisi na Kréte

Pláž Elafonisi na Kréte

Vedeli ste, že pre fotografie z dokonalej karibskej pláže nemusíte nutne obletieť polku zemegule? Stačí sa vypraviť do Grécka. Na ostrove Kréta sa nachádza pobrežie, ktoré dokonale spĺňa nároky aj tých najnáročnejších plážových povaľačov. Postaviť v blízkosti Elafonisi luxusný hotel patrí k tajným snom nejedného dravého developera. Našťastie je celá pláž súčasťou chránenej rezervácie a tak tu najmä skoro ráno môžete zažiť skutočnú romantiku.

A kde že sa tento klenot vlastne nachádza?

Pláž Elafonisi leží 76 km na západ od letoviska Chania, v juhozápadnom cípe ostrova Kréta. Nejedná sa o pláž v pravom slova zmysle. Jedinečný prírodný útvar vytvára spojenie medzi pevninou a ostrovčekom Elafonisi. Asi 500 m široký a 400 m dlhý piesočný val tvorí 40 centimetrov hlbokú priehlbinu, ktorú ocenia najmä rodiny s malými deťmi. Prekonanie podvodného priekopy zvládnu aj menej zdatní plavci - v najhlbšom mieste je hlboký maximálne 1,2 metra. Odľahlejšie zátoky v západnej časti ostrova poskytujú dostatok súkromia aj pre vyznávačov nudizmu.

Pláž spája pevninu s ostrovčekom Elafonisi

Pláž spája pevninu s ostrovčekom Elafonisi

Čo môžete od návštevy Elafonisi očakávať?

Dokonale prehriate tyrkysovo sfarbené more, jemne ružovkastý piesok, malebné palmové háje aj očarujúci výhľad na horský masív. O blaho návštevníkov sa stará niekoľko plavčíkov, personál neďalekého snack baru aj štýlové taverny. K dispozícii sú aj sprchy, ležadlá so slnečníkmi, šatne i rozľahlé parkovisko.

Lehátka a slnečníky na pláži Elafonisi

Lehátka a slnečníky na pláži Elafonisi

Pláž Elafonisi je tiež domovom mnohých vzácnych druhov rastlín i živočíchov

Na piesočných dunách môžete zahliadnuť jemné kvetenstvo morských narcisov či bobuľky kríkov. Tí najväčší šťastlivci možno zbadá majestátnu morsku korytnačku karetu obrovskú, ktorá si tunajšie pláže vybrala pre pravidelnú znášku vajec.

Morský narcis na pláži Elafonisi

Morský narcis na pláži Elafonisi

Elafonisi má aj svoju temnejšiu stránku

Pripomína ju plaketa umiestnená na najvyššom mieste ostrova. Na Veľkonočnú nedeľu roku 1824 sa na ostrove ukryli miestni obyvatelia v obave pred útokom osmanských vojsk. Čakanie na záchranu v podobe lodi plaviacich na Iónske ostrovy prekazil výpad vojakov, ktorí popravili väčšinu z 850 Grékov. Preživší boli predaní do egyptského otroctva. Veľký drevený kríž pripomína stroskotanie parníka Österreichischer Lloyd, nazývaného Imperatrix, ktorému sa v roku 1907 stali osudným silné severozápadné vetry vanúce k útesom. Všetkých 38 obetí bolo pochovaných na ostrove a trosky parníku stále odpočívajú na morskom dne.

Pláž Elafonisi

Pláž Elafonisi

Okolie pláže Elafonisi

K pláži Elafonisi vedie málo frekventovaná asfaltová cesta, ktorá prechádza u menšieho hotelového komplexu v prašnej ceste s nespevneným povrchom. Cesta plná zákrut sa vám odmení nezabudnuteľnými výhľadmi do malebnej krajiny. Nemali by ste minúť tradičnú dedinku Topólia so starobylým mlynom a niekoľkých ručne vyrábanými dielničkami. Rovnomenná impozantná roklina je ideálnou kulisou dovolenkových fotografií. História na vás dýchne pri návšteve pravoslávneho kláštora Chrysoskalitissa. Jedinečná stavba pochádzajúca zo 17. storočia bola vystavaná na vysokej skale z ktorej je nádherný panoramatický výhľad na Líbyjské more.

Kláštor Chrysoskalitissa

Kláštor Chrysoskalitissa

Pláž Elafonisi ponúka skrátka pre každého niečo

Ak sa vo vás pri čítaní týchto riadkov rozhorela túžba po návšteve tohto krásneho miesta, potom nie je nič jednoduchšie než sa poobzerať po niektorom zo zaujímavých hotelov v oblasti Chania. Nároční klienti ocenia dokonalé služby rezortu Atlantica Kalliston Resort and SPA. Pravú grécku atmosféru zažijete v rodinnom hotelíku Venus Beach, ležiacom na rozhraní letovísk Gerani a Platanias. Výlet na preslávenú pláž majú v ponuke všetky miestne cestovné kancelárie a zachádza sem aj linkový autobus z Chanie.

Ružovkastý piesok pláže Elafonisi

Ružovkastý piesok pláže Elafonisi

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.