Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najvyššie hory sveta

Všetci iste vieme, že najvyššou horou sveta je Mount Everest. Aké sú ale ďalšie najvyššie vrcholy našej planéty? A kde sa vlastne nachádzajú? v našom prehľade sa to dozviete!

1. Mount Everest (8848 m)

Najvyššia hora sveta bola pomenovaná po britskom zememeračovi Georgi Everestovi. Má však aj ďalšie názvy, napr. Sagarmatha, Strecha sveta, Tvár nebies,Chomolungma, Matka vesmíru. Týči sa do ohromnej výšky v Mahálangurských Himalájach v nepálskom regióne Khumbu na hraniciach s Čínou (s Tibetskou autonómnou oblasťou). Na nepálskej strane je hora súčasťou národného parku Sagarmatha, patriaceho k svetovému dedičstvu UNESCO. Na severnej strane sa nachádza Národná prírodná rezervácia Qomolangma, v roku 2004 zapísaná na zoznam biosférických rezervácií UNESCO. Mount Everest priťahuje nie len profesionálnych horolezcov. Výstup juhovýchodnou cestou z Nepálu nie je technicky príliš náročný, a tak sa k nemu odhodlajú aj fyzicky zdatní lezci.

Mount Everest

Mount Everest

2. K2 (8611 m)

Hora K2 v pohorí Karákóram v Ázii je známa tiež pod anglickým názvom Mount Godwin-Austen. Je to najvyššia hora Pakistanu a druhá najvyššia na planéte. Stojí na hranici medzi pakistanskou časťou Kašmíru a čínskou autonómnou oblasťou Sin - ťiang. Udialo sa tu najviac nevydarených pokusov o výstup na vrchol. Svahy sú totiž podstatne strmšie a náročnejšie, než trebárs v prípade Mount Everestu. V súčastnosti vedie na K2 desať trás, z korých väčšina nebola pre svoju obtiažnosť opakovaná. Prvým človek, ktorý zdolal K2 dvakrát, je český horolezec Josef Rakoncaj. Stalo sa tak v rokoch 1983 a 1986.

K2

K2

3. Kančendženga (8586 m)

Kančendženga je nejvyššou horou Indie, druhou najvyššou horou Nepálu a treťou najvyššou horou sveta. Až do roku 1852 sa dokonca predpokládalo, že je najvyššou na Zemi, ale britské výpočty z roku 1849 ju neskôr odsunuli na tretiu pozíciu za Mount Everest a K2. Známym vrcholom bola odnepamäti, keďže je za dobrého počasia viditeľná z indického Dardžilingu. Z náboženských dôvodov nemožno získať povolenie k výstupu zo Sikkimu, tj. juhovýchodnou stenou, východnou stenou a východným hrebeňom medzi nimi. Možný je výstup severnou stenou na Jalung Kang.

Kančendženga

Kančendženga

4. Lhoce (8516 m)

Lhoce, ktorej meno znamená "južný vrchol", sa nachádza v Himalájach na hraniciach Nepálu a Číny (Tibetu). Je známa vďaka svojmu spojeniu s Mount Everestom a skutočnosťou, že horolezci stúpajúci tradičnou cestou trávia na západnej stene Lhoce určitý čas. jej 3,2 km vysoká stena je najstrmšou stenou takej veľkosti na svete. južná stena sa stala dejiskom rady tragických udalostí a márnych pokusov o výstup.

Lhoce

Lhoce

5. Makalu (8485 m)

Makalu ("Veľká tma") stojí 22 km východne od Mount Everestu na hraniciach Číny a Nepálu. Krásny a impozantný masív so strmými stenami a ostrými hrebeňmi je považovaný za jednu z najťažšie dosiahnuteľných osemtisícoviek na svete. Už jeho veľkosť je sama o sebe pôsobivá, zvlášť veľkolepo však pôsobí jeho dokonalá pyramidová štruktúra so štyrmi ostrými hrebeňmi. z nepálskej strany sa ponúkajú veľmi obtiažne výstupy stredom južnej steny a stredom západnej steny. Iba päť z prvých šestnástich pokusov o výstup na horu bolo úspešných. K dnešnému dňu bolo úspešných celkom 206 výstupov. Hora si vyžiadala 22 obetí.

Makalu

Makalu

6. Čo Oju (8188 m)

Šiesta najvyššia hora sveta leží takisto v Himalájach, na hraniciach Číny (Tibetu) a Nepálu, približne 20 km západne od Mount Everestu. V tibetšine jej meno znamená "Tyrkysová bohyňa". Niekoľko km západne od nej leží ľadovcom pokryté sedlo Nangpa La, slúžiace ako hlavná obchodná cesta medzi Šerpami z Tibetu a nepálskou oblasťou Khumbu. Čo Oju je považovaná za najľahšie dostupnú osemtisícovku na svete. Vedie na ňu niekoľko ciest, najpopulárnejšia je však západná stena z Tibetu. Zriedkakedy sa na horu lezie z Nepálu.

Čo Oju

Čo Oju

7. Dhaulágirí (8167 m)

Hora Dhaulágirí stojí v Nepále severozápadne od dôležitého turistického centra Pokhara. Bola zdolaná zo všetkých svetových strán, ale väčšina výstupov kopíruje klasickú cestu. Medzi turistami je Dhaulágirí veľmi atraktívna. Rovnako ako kančendžengu a Nanga Parbat ju nezakrýva iná vysoká hora, a tak je za priaznivého počasia dobre viditeľná až zo severnej Indie. Dnes na ňu vedie 15 ciest. Takmer všetky okrem klasickej sú mimoriadne technicky náročné a väčšina nebola nikdy zopakovaná.

Dhaulágirí

Dhaulágirí

8. Manáslu (8163 m)

Manáslu nájdete v pohorí Mansiri Himal v oblasti nepálskych Himaláji, asi 70 km východne od osemtisícovej Annapurny. Názov pochádzajúci zo sanskrtu možno preložiť ako "Hora ducha". Manáslu je najvyšším vrcholom masívu Gurkha a druhou najvyššou horou na území Nepálu. K vrcholu vedie 7 ciest, z nich iba dve boli zopakované. Možnosť novej trasy je priama cesta stredom južnej steny, či doteraz nezdolaná juhovýchodnej steny.

Výstup na Manáslu

Výstup na Manáslu

9. Nanga Parbat (8125 m)

Názov druhej najvyššej hory Pakistanu má pôvod v urdštine/hindštine a prekladá sa ako "Nahá hora". Stojí v Pakistanom spravovanej a Indii nárokovanej časti Kašmíru, v Gilgitu-Baltistánu, a je najzápadnejšou horou Himaláji. Južná stena je s prevýšením 4600 m najvyššia na planéte. Nanga Parbat je vôbec prvou osemtisícovkou, na ktorú sa človek pokúsil vyliezť (1895). Od tej doby až do prvovýstupu v roku 1935 si vyžiadala 31 životov. K vrcholu vedie 12 ciest. Obrovská zasnežená tvár hory vzbudzuje rešpekt a údiv, tunajšie nestabilné ľadovce, časté búrky a lavíny sú však veľmi nebezpečné.

Nanga Parbat

Nanga Parbat

10. Annapurna (8091 m)

Dlhý (55 km) horský masív Annapurna leží v strednom Nepále v Himalájach, v severnej časti Pokharského údolia. Od masívu Dhaulágirí je oddelený veľkou rokľou, ktorou preteká rieka Kali Gandaki. V preklade zo sanskrtu znamená meno hory "Bohyňa úrody". Annapurna patrí medzi osemtisícové vrcholy s najnižším počtom úspešných výstupov, zároveň má najvyšší pomer úmrtia k počtu výstupov na vrchol. To z nej robí objektívne najnebezpečnejšiu z osemtisícoviek.

Annapurna

Annapurna

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.