Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najslnečnejšie miesta Európy

Najslnečnejšie miesta Európy

Najslnečnejšie miesta Európy

Túžite po slnkom zaliatej letnej dovolenke? Vybrali sme pre vás niekoľko krásnych európskych miest, v ktorých o zlatisté lúče rozhodne nebude núdza.

1. Ostrov Rab, Chorvátsko

Chorvátsky ostrov Rab leží v severnom Jadranskom mori. Má stredomorské podnebie s miernymi zimami a príjemnými letnými teplotami. Vysoký počet slnečných hodín (ročne až 2500) robí z tohto miesta lákavý cieľ pre rodiny aj romantické duše, ktoré nadchnú tunajšie tajuplné zátoky, tyrkysová voda a belostné pláže.

Ostrov Rab, Chorvátsko

Ostrov Rab, Chorvátsko

2. Marseille, Francúzsko

Stredomorský klenot možno postráda iskru a lesk Francúzskej riviéry, ale môžete si byť istí, že vám ponúkne dostatok slnečných pláží, prívetivých reštaurácií aj pôsobivých pamätihodností, ako je napr. bazilika Notre-Dame de la Garde. Doba slnečného svitu je v priemere 2858 hodín za rok.

Marseille, Francúzsko

Marseille, Francúzsko

3. Nice, Francúzsko

Nice leží v Provensalsku na juhu Francúzska, medzi Cannes a Monakom. Je jedným z hlavných centier Azúrového pobrežia Stredozemného mora. Každoročne privíta viac ako 4 milióny turistov, a to nielen vďaka svojim krásnym pamiatkam, ale aj vysokému počtu slnečných hodín za rok (2724). Prejdite sa po slávnej Anglickej promenáde alebo preskúmajte spleť úzkych uličiek.

Nice, Francúzsko

Nice, Francúzsko

4. Monako

Monacké kniežatstvo leží na stredomorskom pobreží Francúzskej riviéry a je to druhý najmenší štát na svete. Zimy sú tu mierne a daždivé, letá suché a teplé. Teploty zriedka prekročia 30 °C, ale slnko vám tu bude svietiť 2724 hodín v roku. Okrem neoromantickej katedrály tu nájdete aj oceánografické múzeum alebo luxusné kúpele Monte Carlo s herňou.

Monako

Monako

5. Lisabon, Portugalsko

Hlavné mesto Portugalska očarí každého návštevníka nádhernými pamiatkami, ku ktorým patrí aj hrad sv. Juraja, Belémska veža, kláštor rádu sv. Hieronyma či karmelitánsky kláštor Convento do Carmo atď. Slnko tu svieti v priemere 2799 hodín ročne, takže na nič nečakajte a vydajte sa do Lisabonu!

Lisabon, Portugalsko

Lisabon, Portugalsko

6. Alicante, Španielsko

Toto prístavné mesto v Španielsku je európskymi obyvateľmi už dlho vyhľadávané pre svoje piesočné pláže, nábrežné promenády, slnečné počasie (2864 hodín ročne) a rušný nočný život. Navštívte ho v júni, aby ste neprepásli slávny festival Las Hogueras de San Juan.

Alicante, Španielsko

Alicante, Španielsko

7. Barcelona, ​​Španielsko

Barcelona, ​​hlavné mesto Katalánska, leží pri pobreží Stredozemného mora na východe Španielska a je mnohými považovaná za najkrajšie mesto na svete. Iste za to vďačí bohémskemu kúzlu svojich pláží, nočnému životu a jedinečným stavbám architekta Antoni Gaudího. Počet slnečných hodín je aj tu pomerne vysoký (2524 ročne).

Barcelona, Španielsko

Barcelona, Španielsko

8. Madrid, Španielsko

Pre hlavné mesto Španielska sú typické chladné zimy a horúce letá. V júli a auguste sa priemerné teploty pohybujú okolo 24 °C, niekedy ale dosahujú aj 35 °C. Centrum sa môže chváliť množstvom pompéznych stavieb, spomeňme napr. mestskú radnicu Cybele Palace či úchvatný kráľovský palác (Palacio Real). Prejdite sa krásnymi záhradami a parkmi. V Madride svieti slnko 2769 hodín v roku a bola by škoda to nevyužiť.

9. Sevilla, Španielsko

Sevilla na juhu Španielska je hlavným mestom Andalúzie. Domov flamenca a býčích zápasov láka na farebné slávnosti a unikátne pamiatky, medzi ktoré patrí najväčšia európska katedrála, kráľovský palác Alcázar či Indické archívy. Keď k tomu pridáme 2898 hodín slnečného svitu za rok, máme dokonalé miesto na dovolenku.

Sevilla, Španielsko

Sevilla, Španielsko

10. Atény, Grécko

Atény, hlavné mesto Grécka doslova hýri možnosťami! Každý turista si tu nájde to svoje. Opaľujte sa na plážach, plavte sa k blízkym ostrovčekom, navštívte niektoré z múzeí a pamätihodností (Akropolis, starovekú agoru...). Nechajte sa pohltiť ruchom ulíc a obchodíkov. Ochutnajte tzatziki, souvlaki, baklavu či lokum. Z kopca Lycabettus budete mať úžasný výhľad na mesto! Aténčania sa tešia zo slnka 2771 hodín v roku.

Athény, Grécko

Athény, Grécko

11. Rhodos a Kréta, Grécko

Najväčší z Dodekanézskych ostrovov, Rhodos, je so svojimi 3000 hodinami slnečného svitu ročne najslnečnejším gréckym ostrovom a jedným z najslnečnejších ostrovov Európy. Slnko tu svieti tristo dní v roku. Rovnakým počtom slnečných dní sa môže pochváliť aj Kréta. Na Rhodose stojí za návštevu rovnomenné hlavné mesto, kláštor Moni Tsambika, Sedem prameňov, archeologické nálezisko Kamiros alebo aquapark vo Faliraki.

Rhodos, Grécko

Rhodos, Grécko

12. Valletta, Malta

Na zozname slnkom prežiarených miest je aj hlavné mesto Malty Valletta, ktoré bolo v roku 1980 zaradené do kultúrneho dedičstva UNESCO. Nenechajte si ujsť tamojšiu barokovú architektúru, staré kaviarne a obchodíky. K najznámejším stavbám sa radí Veľmajstrovský palác, katedrála sv. Jána, Tritónova fontána či pevnosť sv. Elma. Tieň a príjemné miesto na relax poskytnú záhrady Argoti, Upper Barrakka alebo Lower Barrakka. Tunajší obyvatelia si môžu slnko užívať 2957 hodín v roku.

Valletta, Malta

Valletta, Malta

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.