Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Jedinečné ABC ostrovy v Karibiku

Ktoré z karibských pokladov sa ukrývajú za prvými tromi písmenami abecedy? Ide o trojlístok ostrovov Aruba, Bonaire a Curacao, nefalšovaný prázdninový raj Karibiku.

A jako Aruba

Písmeno A hrdo reprezentuje prenádherný ostrov Aruba ležiaci 25 km severne od Venezuely. Ostrov je preslávený skvostnými dlhými plážami, ktoré obklopujú urastené palmy, luxusnými plážovými rezortami aj modernými nákupnými centrami. Ak vás láka skôr pokoj, samota a príroda, vydajte sa mimo turisticky zamerané letoviská, do vnútrozemia na severe ostrova, kde nájdete presne to, čo hľadáte. Miesta s nádhernou prírodou, pastviny plé divokých kôz, členité hory. Pri troche šťastia uvidíte aj voľne žijúceho papágaja Aru modrokrídlu.

Príroda Aruby

Príroda Aruby

Tyrkysová voda mora nenechá chladným žiadného z potápačov či priaznivcov šnorchlovania. Pod hladinou sa nachádza nesmierne rozmanitá živočíšna ríša. V tejto lokaliet môžete vidieť stovky druhov rýb, dokonca aj elektrizujúce raje a roztomilé korytnačky. Prehliadku podmorského sveta možno absolvovať aj na lodi so skleneným dnom.

Podmorský život vo vode Aruby

Podmorský život vo vode Aruby

Celoročne výborná klíma zaisťuje ostrovu neustály prísun turistov bez ohľadu na ročné obdobie. A je nutné podotknúť, že miestni obyvatelia si turistov veľmi vážia, sú nesmierne priateľskí, ich pohostinnosť je povestná.

Strom divi-divi na pláži

Strom divi-divi na pláži

B jako Bonaire

Na ostrove Bonaire žije okolo 15 tisíc obyvateľov. Ostrov ležiaci v blízkosti pobrežia Venezuely je považovaný za jednu z najlepších potápačských lokalít na svete. Celé dlhé pobrežie bolo vďaka svojmu koralovému bohatstvu vyhlásené za morský národný park. Okrem potápania a šnorchlovania sa tu môžete venovať pešej turistike, jazde na bicykli, motorkách aj koňoch, z vodných športov potom kitesurfingu, surfovaniu na vlnách či jazde na kajaku.

Podmorský život vo vode Bonaire

Podmorský život vo vode Bonaire

Krajina na Bonaire je nesmierne nádherná, rozmanitá a farebná. Nájdete tu jaskyne, mangrovy, rozoklané skaly, biele kopce soli aj ružové plochy salín, zelené odsolené jazierka, perlovo biele pláže, azúrové nebo aj more.

Bonaire

Bonaire

Bonaire sa pyšní bohatou vtáčou ríšou obsahujúcou 180 druhov vtákov. Výborne sa tu darí ružovým plameniakom, ktoré sú zároveň symbolom ostrova. Celé kolónie týchto ušľachtilých operencov sídlia pod bielymi Soľnými horami. Ak sa vám ich podarí sledovať pri západe slnka, budú sa vám z toľkých odtieňov ružovej motať oči.

Ružové plameniaky - symbol Bonaire

Ružové plameniaky - symbol Bonaire
 

C ako Curacao

Tretím a posledným dielom karibskej skladačky je vápencový ostrov Curacao. Necelých 150 tisíc obyvateľov tvorí bohatá zmes národností. Úradným jazykom je holanština, avšak neoficiálne sa tu hovorí jazykom "papiamento", ktorý u miestnych hraje prím.

Curacao

Curacao

Obyvatelia ostrova často organizujú pestrofarebné karnevaly aj hudobné festivaly. Z trojice ABC ostrovov je Curacao ostrovom jednoznačne kultúrne najbohatším. Ak budete mať to šťastie byť prítomní na niektorej zo slávnosti, zažijete jednu veľkú párty.

Tak ako u predchádzajúcich dvoch ostrovov, patrí aj táto oblasť k najlepším potápačským lokalitám. Tešiť sa môžete na skvelú viditeľnosť pod hladinou mora, príjemnú teplotu vody, bohatý podmorský život vrátane pestrofarebných koralov.

Podmorský život vo vode Curacaa

Podmorský život vo vode Curacaa

Mnohí si pri vyslovení názvu ostrova vybavia rovnakozvaný drink "jedovato" modrej farby. Preslávený likér z pomarančov je základom mnohých karibských koktejlov, ktoré vám namiešajú v každučkom bare na ostrove.

Na zdravie!

Na zdravie!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.