Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Hitom letných dovoleniek 2019 je Turecko

Už ste začali uvažovať o tom, kde strávite budúce letné prázdniny? Nikdy nie je príliš skoro, naviac teraz môžete využiť rôzne výhody jako je nižšia cena, veľký výber zájazdov, alebo akcie, kedy dieťa cestuje zadarmo. V nákupoch dovoleniek na leto 2019 v režime first minute vedie u slovenských turistov momentálne Turecko, krajina vyhlásená skvelou kuchyňou, kvalitnými hotelovými komplexami, krásnym pobrežím a mnohými autentickými pamiatkami. Zaujíma vás, ktoré turecké destinácie patria k najobľúbenejším?

Léto 2019 v Turecku

Léto 2019 v Turecku

Alanya

Alanya sa nachádza vo východnej časti riviéry a kedysi okúzlila samotnú Kleopatru. Vyhľadávané historické stredisko ponúka príjemnú stredomorskú klímu s dlhými letami a miernymi zimami. Každoročne má 310 dní slnečného svitu. Najlepší čas na návštevu je od júna do decembra, kedy môžete očakávať teploty okolo 31°C. Ak sa chcete sústrediť na poznávanie pamiatok a výlety po okolí, vhodným obdobím je aj jar. Tunajší hrubý piesok bol podľa povesti dovezený z povodia Nílu. Nesmierne populárna je predovšetkým Kleopatrina pláž ocenená modrou vlajkou. Pekný výhľad je na ňu z mohutnej stredovekej pevnosti, ktorá mestu dominuje. Dobrými dôvodmi k návšteve Alanye sú aj výhodné nákupy v orientálnych bazároch, romantické plavby kvapľovými jaskyňami a rušný nočný život. Skrytým klenotom Alanye je kaňon Sapadere s kaskádovými vodopádmi. Z mesta k nemu dôjdete autom asi za 40 minút.

Alanya, Turecko

Alanya, Turecko

Antalya

Antalya vďaka svojej histórii, prírodným atrakciám a životnému štýlu hostí každoročne cez 11 miliónov turistov z celého sveta. Je synonymom krásy a najkrajší pohľad na ňu sa ponúka z vrcholu „flautového“ minaretu Yivli. Vedľa stojí mešita, pôvodný byzatnský kostol zo 14. stročia a zrúcanina školy koránu. V starom meste sa nachádza slávna Hadriánova brána z roku 130 n.l. Typické miestne bazáre vás zahrnú orientálnou vôňou a zvláštnou atmosférou. Doprajte si aj prechádzku po obľúbených plážach, alebo posedenie v rybej reštaurácií. Za návštevu stojí takisto najväčšie tunelové akvárium na svete, či Mestské archeologické múzeum.

Antalya, Turecko

Antalya, Turecko

Belek

Belek je moderným turistickým strediskom na stredomorskom pobreží južného Turecka. Čas tu s obľubou trávia vášniví golfisti aj milovníci pláži s jemným pieskom. Zabaviť sa môžete všetkými druhmi vodných športov a plážových aktivít, od plachtenia a windsurfingu až po vodné lyžovanie. Deti budú nadšené z akvária, kde uvidia plávať delfíny. V okolí Beleku sa nachádzajú rôzne vodné parky, vrátane Troy Aqua Parku v hoteli Rixos Premium, ktorý je najväčší v Stredomorí. Ďalšie zariadenie strediska zahŕňa osvetlené tenisové ihrisko, telocvične a kúpele, futbalové ihrisko atd. Antalya je odtiaľ vzdialená iba 35 km, takže si tam môžete ľahko dôjsť pre trochu orientálneho kúzla. Neďaleko Beleku kvitne mestečko Kadriye plné obchodíkov a príjemných reštaurácií. Spojenie umožňujú lacné taxíky dostupné priamo od hotelov.

Belek, Turecko

Belek, Turecko

Kemer

Oblasť okolo Kemeru, s kryštálovým morom a pohorím Taurus v pozadí, sa radí k najkrajším miestam na tureckej Riviére. Najväčším miestnym lákadlom je Yamar, „večný“ plameň, ktorému dodáva silu plyn unikajúcí z nedobytnej skaly. Každého určite potešia ponuky tunajších obchodov a reštaurácií, výlety do historického mesta Olympos, alebo romantické večere s vôňou živice. Prevažne kamienkové pláže s čistou vodou a krásnym prírodným prostredím lákajú ku kúpaniu aj prechádzkam. V centre sa ďalej nachádza promenáda s kaviarňami, barmi a umeleckými galériami.

Kemer, Turecko

Kemer, Turecko

Side

Prímorské letovisko Side s úzkymi uličkami plnými obchodov, reštaurácií a barov leží asi 50 km od Antalye. Môže se pochváliť najväčším amfiteátrom na území Anatolie. Záujemcovia o históriu a pamiatky sa určite radi prejdú pôsobivými ruinami byzantských kostolov, svätyne a rímskych kúpeľov. Mladšiu generáciu nadchne preslávená diskotéka a rodiny s deťmi zase zlatavá pláž s pozvoľným vstupom do vody.

Side, Turecko

Side, Turecko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.