Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dovolenka v bežeckých topánkach: Destinácie pre runholikov

Najlepšie lokality pre runholikov

Najlepšie lokality pre runholikov Shutterstock

Pre niektorých ľudí je dovolenka v zmysle váľania sa pri mori a slnenia doslova nočnou morou. Nezúfajte, svojho obľúbeného športu sa nemusíte vzdať ani na dovolenke. Nasledujúce destinácie ponúkajú množstvo rôznorodých terénov aj stupňov obtiažnosti v spleti niekoľkokilometrových sietí bežeckých trás.

Stačí obuť tenisky a behom okamihu sa budete cítiť voľní ako vtáci. Len si to predstavte: vybehnúť si z rána na ľudoprázdnu pláž, ukryť sa pri kluse v tieni olivových hájov alebo píniových lesov alebo zdolať pár vrcholkov s úchvatným výhľadom... Hotový balzam na dušu! Poradíme vám, kde si parádne zabeháte, či už sami, alebo po boku miestnych šprintérov.

Kanárske ostrovy: Raj bežcov

Takto sa behá na Kanároch

Takto sa behá na Kanároch Shutterstock

Malebná scenéria, mierne teploty po celý rok a behomilné obyvateľstvo - tri hlavné dôvody, prečo sa Kanáre stali vyhľadávanou destináciou pre rekreačných bežcov aj profesionálov. Stretnete sa tu s netypickými terénmi ako sú sopečné hrebene, stepi či pláže, ale aj s tými, na ktoré ste zvyknutí - lesy a spevnené cesty. Vybehnúť môžete trebárs na najvyšší vrchol Španielska na Tenerife alebo skúste zdolať piesočné duny pri Maspalomas na ostrove Gran Canaria.

Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov

Prečítajte si aj:

Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov

Grécko: Kolíska olympijských hier

Beháte? Potom si nenechajte ujsť behy v Gréck

Beháte? Potom si nenechajte ujsť behy v Gréck Shutterstock

Grécko láka na svetoznáme archeologické náleziská, osviežujúce priezračné more, božskú kuchyňu a je tiež cieľovou stanicou pre mnohých športovcov. Každý rok v septembri sa tu koná Spartathlon s dĺžkou 246 km medzi Aténami a Spartou. Grécko je rajom pre bežcov amatérov. Ideálne počasie na športovú dovolenku je tu od októbra do apríla, po zvyšok roka je pomerne dosť horúco. Okrem Spartathlonu sa organizujú aj menšie preteky na rôznych ostrovoch: Skyros Half-Marathon (Skyros, september), Santorini Experience Race (Santorini, október) alebo Ioannina Lake Run (Epirus, september). Vďaka prevažne hornatému povrchu Grécka, niekoľkokilometrovým plážam aj vnútrozemským jazerám je ideálnou krajinou na vyskúšanie mnohých rôznych terénov.

Škótsko: Bežecké radovánky na mieru

Škótsko je rajom bežcov

Škótsko je rajom bežcov Shutterstock

Možno sa vám vybaví Lochneská príšera alebo muži v kockovaných sukniach. Vedzte ale, že tento kút Británie žije behom. Uprostred Škótskej vysočiny nájdete jedny z najlepších bežeckých trás v celom Spojenom kráľovstve a miestni to vedia využiť. Už niekoľko rokov tu organizujú tzv. bežecké dovolenky na mieru, s deťmi aj so psami alebo napríklad bežecké víkendy. Kúzlo tamojšej prírodnej scenérie aj niektoré zo starých hradov a zámkov (mimochodom na území Škótska sú ich stovky) a bodrosťou miestnych spoznáte najlepšie s bežeckými topánkami...

Česko: Až na vrcholky hôr

Destinácie pre bežcov v Česku

Destinácie pre bežcov v Česku Shutterstock

Za kvalitnými bežeckými trasami nemusíte nutne ďaleko. Aj u našich susedov je veľa miest, z ktorých bude vaše bežecké srdce plesať. Medzi najobľúbenejšie patria napríklad Jeseníky. Vyrazte na hrebene hôr a užite si panorámy alebo sa ukryte do hlbokých lesov. Najnavštevovanejším krajom republiky je bezpochyby Južná Morava. Máme pre vás tajný tip: Okolo nádrží Nové Mlýny (Musov) v celkovej dĺžke 26 km vedie upravená cyklotrasa.

A nakoniec jedna zaujímavosť: Viete, že už existujú hotely, ktoré sa pýšia prívlastkom running friendly?

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.