Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dovolenka na Slovensku: Objavte čaro Jánošíkových dier

Jánošíkove diery

Jánošíkove diery

Jánošíkové diery, či skrátka Diery, sú sústavou tiesniav v Krivánskej Malej Fatre, ktorú tvoria Horné, Dolné a Nové diery. Je to pravý raj pre tých, ktorí radi podnikajú túry do prírody a nevadí im prekonávať prekážky. Prejdite sa i vy po kovových lávkach a rebríkoch medzi vodopádmi. Skalnatá oblasť, predstavujúca domov pre množstvo živočísnych aj rastlinných druhov, je veľmi atraktívna, a preto najmä v lete hojne navštevovaná. V zime však Diery nebývajú priechodné bez horolezeckého vybavenia.

Vyberte si dovolenku na Slovensku

Jánošíkové diery nájdete v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec, neďaleko obce Terchová, presnejšie v časti Biely potok. Tu začína modro značený turistický chodník vedúci cez Dolné a Horné diery. Ak chcete navštíviť aj tie Nové, odbočte na prvom rozcestí na žltý chodník.

Svet vodopádov a kaskád

Malý Rozsutec

Malý Rozsutec

Modrou trasou cez Dolné diery môžete dôjsť na rázcestie Podžiar, kde je aj malé občerstvenie. Na okamih tu vystúpite z tienistého a studeného sveta vodopádov a kaskád, do ktorého sa ale zase skoro vrátite v Horných dierach. Cez tamojšie mokré skaly vam pomôžu reťaze.

Leto vo Vysokých Tatrách: Tipy na zábavu pre celú rodinu

Prečítajte si aj:

Leto vo Vysokých Tatrách: Tipy na zábavu pre celú rodinu

Následuje cesta do sedla Medzirozsutca a po červenej do sedla Zákres. Ak odbočíte na zeleno značenú trasu, dorazíte na vrchol Malý Rozsutec. Výstup na neho je trochu strmší. ale pokiaľ ste prekonali rebríky a lávky v Jánošíkových dierach, mali by ste bez problémov zvládnuť aj toto. Zelený chodník pokrečuje z vrcholu dole. Tu je potrebné dbáť na zvýšenú opatrnosť, aby ste sa po strmom povrchu nešmykli. Žiaden strach, potom vás čaká už iba prechádzka lesom do osady Podrozsutec a späť do východzieho bodu, Bieleho potoku. Celý okruh vám zaberie asi štyri a pol hodiny.

Hore na Veľký Rozsutec!

Veľký Rozsutec

Veľký Rozsutec

Jeden z najkrajších a najnavštevovanejších vrcholov Slovenska zaujme na prvý pohľad svojou skalnatou stavbou, Vypína sa do výšky 1610 m medzi sedlami Medziholie a Medzirozsutec. Výstup z toho prvého je strmý a v niektorých úsekoch vybavený reťazmi. Ako najkrajšia, a teda aj najvhodnejšia, sa javí výstupová cesta po modrej značke z Terchovej, cez nám už známe Jánošíkové diery po lávkach a rebríkoch nad vodopádmi. Dôjdete po nej do sedla Medzirozsutec, odkiaľ možno vyraziť na Veľký Rozsutec po červenej značke.

Spoznajte s nami krásy našej krajiny

Náročnosť Jánošíkových dier

Východ slnka z Veľkého Rozsutca

Východ slnka z Veľkého Rozsutca

Akokoľvek je chodník medzi vodopádmi Jánošíkových dier a na vrchol Veľkého Rozsutca atraktívny a kúzelný, myslite na to, že je miestami aj strmý a náročný. Medzi vodopádmi pôjdete po úzkych schodíkoch a rebríkoch, na ktorých sa možno ľahko pošmyknúť. Ľahší zostup po skalnatom vrchole Rozsutca zaisťujú reťaze, ale vždy je potrebné dávať pozor kam šliapete. Vezmite si preto pohodlné topánky v ktorých budete mať istý krok. Odporúča sa vyššia tregingová obuv. Samozrejme je vhodné športové oblečenie, dostatok pitnej vody a nejaká zdravá desiata na posilnenie.

Spoznajte krásy našej krajiny: Slovenský raj

Prečítajte si aj:

Spoznajte krásy našej krajiny: Slovenský raj

Po Jánošíkových dierach sa často pohybuje deti, Mal by ste sa predom uistiť, že tie vaše zvládnu výstup po rebríkoch vo výškach nad vodopádmi. Najvhodnejšie pre nich budú Nové diery, relatívne krátky chodník s peknými audržiavanými lávkami. Ak cestuje so psom, skúste skôr Dolné diery, ktoré sú po rekonštrukcii lávok najschodnejšie.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.