Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Bulharsko ako ho nepoznáte

Alebo kam sa vydať v Bulharsku, keď vás omrzia pláže a tie najnavštevovanejšie miesta ste už videli. Skúsim vám predstaviť miesta, ktoré sú úžasne fotogenické. Väčšinou tu nestretnete davy turistov a ako bonus môžete priateľom dávať hádanky, kdeže ste to boli na dovolenke.

1. Levanduľové pole

Za voňavými fialovými lánmi sa už nemusíte trmácať až do Provence. Stačí sa počas potuliek Bulharskom zastaviť v Údolí ruží, kde na začiatku júla začína zber tejto voňavej bylinky. Fialové kvety sú následne odvezené do pálenici, kde sa z nich získavajú vysoko cenné vonné silice. Takže pre milovníkov kvetín je táto 200 kilometrová zachádzka zo Sofie takmer povinnosťou.

Vyberte si zájazd do Bulharska

2. Diablov most

Jedno z miest, ktoré mi v Bulharsku doslova vyrazilo dych, je nepochybne Diablov most. Tento kamenný most klenúci sa ponad rieku Arda v jednom z údolí Východných Rodop je skutočne jedinečný. 11,5 metrov vysoká stavba s tromi oblúkmi sa odráža v temných vodách rieky a ponúka tak výnimočný pohľad. Most postavili v rokoch 1515 – 1518 osmanskí Turci, ktorým slúžil ako dôležitá obchodná trasa. Právom je zapísaný na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

3. Rilské jazerá

Ďalším z mojich splnených snov bola návšteva pohoria Rila so siedmimi jazerami ľadovcového pôvodu. Menej zdatní turisti môžu využiť lanovku a nechať sa doviezť takmer až k prvému z jazier, Ja doporučujem prekonať lenivosť a absolvovať celý výlet pešo. Okolitá príroda je skutočne nádherná. V nadmorskej výške 2 100 – 2 500 m. sa pred vami otvorí vyhliadka na temne modrú hladinu jazier, ktoré dostali svoje mená podľa polohy alebo predmetu či tvaru, ktorý pripomínajú (Dolné, Slza, Dvojčatá, Oblička, Rybie, Trojlístok, Oko). Ideálnym obdobím pre návštevu je júl alebo august (jazerá sú obvykle pokryté ľadom od októbra do júna).

Objavte 10 prekrásnych malých ostrovov v Chorvátsku

Prečítajte si aj:

Objavte 10 prekrásnych malých ostrovov v Chorvátsku

4. Rímske divadlo v meste Plovdiv

Aj  úplnému kultúrnemu barbarovi by nemala uniknúť návšteva obdivuhodne zachovalého antického divadla, postaveného v 2. storočí cisárom Trianom. Pokúšala som si predstaviť tú atmosféru, keď sa tu zišlo šesť tisíc divákov. V súčasnosti je pamiatka využívaná ku kultúrnym vystúpeniam. Myslím, že Verdiho opera tu musí dostať úplne nový rozmer.

5. Jaskyne Devetaki

Ako v rozprávkovej krajine som si pripadala pri návšteve jaskýň Devateki, ktoré sú zvláštne hlavne vďaka obrovským otvorom v strope (pripomínajúcim oči). Obrovským skalným útvarom vedie pohodlný turistický chodník a keď budete mať šťastie, tak zahliadnete aj obriu kolóniu netopierov.

Vaša dovolenka v Bulharsku

6. Skalné kostoly v Ivanove

Rozsiahly areál kostolíkov a kaplniek umne vytesaných do skaly sa nachádza na severovýchode Bulharska, v blízkosti mesta Ruse. Už od 12. storočia si tu vykopávali svoje obydlia potulní mnísi a pútnici. Obdivuhodne zachované maľby (14. storočie) dokazujú výnimočné nadanie umelcov spadajúcich pod tarnovskú maliarsku školu. Jedná sa o vrchol bulharského náboženského maliarstva. Päťkilometrové údolie s 300 jaskyňami je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

7. Pyramídy v Melniku

Neďaleko mestečka Melnik stojí za pozretie zaujímavý prírodný úkaz. Na území 17 km2 sa rozprestiera krajina s pieskovcovými útvarmi v tvare niekoľkých pyramíd. Niekoľko stoviek pyramíd je roztrúsených na zalesnených svahoch a v roklinách. Príjemným spestrením výletu môže byť návšteva niektorého z vínnych pivníc a ochutnávka vyhláseného melnického vína.

Hviezdy Instagramu: Objavte miesta s géniom loci

Prečítajte si aj:

Hviezdy Instagramu: Objavte miesta s géniom loci

8. Mestečko Koprivštica

A na koniec trochu folklóru. Uprostred lesov, len 110 kilometrov od Sofie sa skrýva naozajstný unikát. Mestečko s kúzelnou atmosférou, kde na vás dýchne minulosť. Malebné domčeky porastené brečtanom si zachovávajú historický ráz. Starostlivo upravené záhradky plné kvetín a kamenné mosty cez rieku Topolnica vás prenesú späť do minulosti. Miestne ženy sa venujú tkaniu ozdobných diek a šiat (vhodný suvenír pre babičky). A vrcholom romantiky sú prechádzky na koňoch, ktoré ponúkajú ochotní miestni farmári.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.