Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Typické americké jedlo na dovolenke

Typické americké jedlo

Typické americké jedlo Shutterstock

Čo si predstavíte , ak niekto povie americké jedlo? Rýchly, nezdravý či mastný fast food? To ani zďaleka nie je všetko! Americké jedlo vás svojou rozmanitosťou dokáže zobrať na cestu okolo sveta! Ukážeme vám americkú klasiku, ktorá istotne poteší vaše chuťové bunky.

Prehľad/HistóriaRaňajkyPredjedláPolievkyHlavné jedláDezertyNápojeVegetariánske

Prehľad

Šťavnaté hamburgery, chrumkavé hranolky a nadrozmerná cola – typické klišé o americkom jedle a stravovacích návykoch. Aspoň to je obraz, ktorý si mnohí ľudia myslia, pokiaľ ide o americkú a severoamerickú kuchyňu. Mnohí ju nazývajú aj ako kultúrou mäsa a fast foodov. Čo teda môžeme zaradiť do kategórie tradičného amerického jedla?

História a tradícia americkej kuchyne

Americké jedlo je krásnou oslavou mnohých chutí, ktorých história siaha až k pôvodným obyvateľom Ameriky. Tradičná kuchyňa indiánskych predkov zložená zväčša z miestnej zveriny vytvorila základ pre ďalšie generácie obyvateľov. Postupom času sa do miestnej stravy dostávali zvyky a tradície prisťahovalcov z rôznych kútov sveta a ich spojením vznikli určité aspekty americkej kuchyne.

Americké raňajky

Nie je žiadnym tajomstvom, že dobré raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Týmto pravidlom sa riadia aj američania a bohaté raňajky sú neoddeliteľnou súčasťou americkej kuchyne. Typické pokrmy sa pripravujú na panvici ako napríklad raňajková omeleta ,vajcia so slaninou, miešané vajíčka, vyprážané zemiaky "hash browns" či bravčová klobása. Zabudnúť nemôžeme i na sladké palacinky, waffle, bagely, croissanty i kukuričné lupienky.

Americké raňajky

Americké raňajky Shutterstock

Americké predjedlá

Väčšinu amerických špecialít si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa. Spomínané predjedlá sú preto vhodné aj ako desiata počas obedňajšej prestávky.

Cobb šalát

Americké predjedlá ako šalát Cobb sú skvelým osviežením v horúcich dňoch. Suroviny na prípravu sú: čerstvý šalát, varené vajíčko, avokádo, paradajky a syr, podávané so rukolou a pažítkou. V klasickej verzii šalátu je dôležitou ingredienciou aj studené kuracie mäso.

Cézar/ Caesar šalát

Klasický caesar šalát s pôvodom v Mexiku dnes nájdete hádam v každej reštaurácií. Základom je nakrájaný rímsky šalát preliaty dresingom z ančovičiek, olivového oleja, citrónovej štavy, parmezánu a worcestrovej omáčky.Hlavnou ingredienciou môže byť je vyprážané kuracie mäso, kuracie prsia na prírodno alebo napríklad krevety. Na vrch sa zvyčajne pridávajú aj krutóny.

Cézar šalát

Cézar šalát Shutterstock

Tex-Mex taco šalát

Klasický taco šalát zaraďujeme do kuchyne Tex-Mex, ktorá pochádza z kulinárskych výtvorov texaského národa Tejano a jeho susedných štátov USA a Mexika. Klasický texaský šalát, na ktorý môžete naraziť na výlete po slávnej Route 66, je vyrobený z mletého hovädzieho mäsa, ľadového šalátu, kukurice a fazule. Nechýba ani pikantná salsa omáčka.

Láska na prvé zahryznutie: Nechajte sa rozpáliť mexickou kuchyňou

Prečítajte si aj:

Láska na prvé zahryznutie: Nechajte sa rozpáliť mexickou kuchyňou

Tacos

Aj táto klasika z kukuričných alebo pšeničných tortíl pochádza z tex-mex kuchyne. Tacos sa najčastejšie plnia rôznym mäsom, zeleninou, šalátom, syrom a omáčkami,  čo umožňuje nespočetné množstvo kombinácií. Sú neoddeliteľnou súčasťou street-food kultúry po celom svete.

Mexické tacos

Mexické tacos Shutterstock

Sendviče

Spojené štáty americké sa môžu hrdo pochváliť svojim kulinárskym výtvorom a to klasickým sendvičom. Môžete si ho pripraviť na základe Vašich chutí alebo siahnuť po dobre známych receptoch. Medzi obľúbené patrí napríklad kurací, tuniakový, avokádový, či vajíčková sendvič.

Americké polievky

Áno, aj američania obľubujú polievky! Od klasického vývaru či kukuričného krému až po hustú fazuľovicu.

Kukuričná polievka

Krémová kukuričná polievka patrí k obľúbeným americkým polievkam. Jej príprava je rýchla a jednoduchá a prináša dokonalú rovnováhu mliečneho vývaru, kukurice a zeleniny. Na vylepšenie chuti sa niekedy pridáva aj rozdrobený čedar a slanina.

Fazuľová polievka

Tradičná hustá fazuľová polievka sa v amerických rodinách podáva od nepamäti. Táto jednoduchá polievka sa pripravuje zo zmesi bielej fazule, cibule a čerstvej zeleniny a je výborným zdrojom vlákniny, bielkovín a železa.

Tekvicová polievka

Jeseň je skvelým obdobím pre jedlá z tekvice – to samozrejme platí aj pre americkú kuchyňu! Lahodná tekvicová polievka vás dokáže úžasne zahriať v chladných dňoch i obohatiť halloweensku tradíciu. Spája sa v sebe dokonalú kombináciu pikantnej a sladkej chuti.

Typické hlavné jedlá v Amerike

Burger

Hamburgery tvoria srdce amerického jedla a jeho kultúry. Patria k najobľúbenejším jedlám sveta, pričom len v USA ho ročne skonzumuje takmer 50 miliárd ľudí. Spojenie šťavnatého hovädzieho mäsa vloženého do žemle spolu so syrom, šalátom či salsou hrdo američania označujú za svoj najlepší výtvor.

Šťavnatý hovädzí burger

Šťavnatý hovädzí burger Shutterstock

Hot dogy

Nie je nič americkejšie ako mäsová klobása v rohlíku poliata kečupom a horčicou,  nazývaná tiež hot dog. Mimochodom, párky v rožku boli údajne vynájdené, aby zachránili tanier na jedenie klobásy. Niektorí si klasický hot dog vylepšia cibuľkou či slaninou, iní zase siahnu po vegetariánskej verzií napríklad zo sóje.

Americké hot-dogy

Americké hot-dogy Shutterstock

Buffalo Wings

Čo by to bol za športový večer bez chrumkavých kuracích krídelok. Pre dosiahnutie tejto lahodnej chuti stačí kura namočiť do vajíčka následneho ho obaliť v múke a vypražiť na oleji. Pred podávaním sa ešte zmiešajú v pálivej kajenskej omáčke.

Jambalaya

Príkladom z kreolskej kuchyne je americké jedlo jambalaya. Dlhozrnná ryža a zelenina sa dusia na prípravu s mäsom alebo rybou. Nechýba ani zeler, paprika a cibuľa, ale aj omáčka z čili či Tabasca. To dáva Jambalaya určitú ostrosť.

Makaróny so syrom

Cestoviny so syrom síce nie sú žiadnou novinkou, no stali sa akou si záchranou pre jednoduchý, lacný, rýchly a chutný obed. Či už sa jedia ako príloha alebo ako hlavné jedlo s pridaním mäsa alebo zeleniny, makaróny so syrom milujú azda všetci.

Moriak

Medzi najdôležitejšie sviatky USA patrí nepochybne Deň vďakyvzdania. Pri tejto príležitosti sa zíde celá rodina a oslavuje požehnanie a uznanie vďačnosti. V americkej domácnosti nesmie na stole chýbať upečený moriak. Najčastejšie sa pripravuje so špeciálnou plnou napríklad zo sladkých zemiakov, korenín či jablka. Morka sa pečie v pekáči spolu s plnkou a zeleninovým vývarom. Aby bol výsledok šťavnatý, mäso v rúre sa každú štvrťhodinu podlieva výpekom.

Chrumkavá morka

Chrumkavá morka Shutterstock

Grilované špeciality

Grilovanie v USA patrí medzi obľúbené spôsoby prípravy jedál. Správna kombinácia omáčky, korenie alebo marinády dokáže vytvoriť lahodnú chuť mäsových či vegetariánskych pokrmov. Šťavnaté steaky, zeleninové špízy, marinované kuracie prsia či grilovaná ryba… sú tým správnym pokrmom pre letné grilovanie.

Americké dezerty

Kto by nepoznal slávny jablkový koláč či sladké šišky? Amerika má bohatú históriu koláčov a dezertov, ktorú spôsobilo miešanie kultúr a tradícií z celého sveta.

Šišky s cukrovou alebo čokoládovou polevou

Na vysokej priečke amerických dezertov stojí dokonale vyprážaná šiška, známa ako donut. Na rôzne druhy sa používajú rôzne polevy a príchute, napríklad cukrová, čokoládová alebo javorová poleva. Dva najbežnejšie typy sú kruhové šišky a plnené šišky, ktoré sa plnia džemom, krémom alebo inými sladkými náplňami. Predávajú sa v bežných supermarketoch, kaviarňach i špecializovaných predajniach po celom svete.

Donuty

Donuty Shutterstock

Sundae zmrzlina

V horúcom dni nie je lepšie osvieženie ako zmrzlina. V USA sa to zvyčajne nazýva „Sundae“. Tento výraz je odvodený z anglického slova „Sunday“ a znamená jeden alebo viac kopčekov zmrzliny s omáčkou a smotanou. Hrnček je často korunovaný jasnou červenou čerešňou, vďaka čomu upúta pozornosť.

S'Mores

Slávna s'mores pochúťka nemôže chýbať pri žiadnom táboráku. Lepkavý pečený marshmallow s čokoládovou tyčinkou medzi vrstvami grahamových sušienok má korene v príručke pre skautky z roku 1927.

Jablkový koláč

Kto by to nepoznal, americký jablkový koláč? Tradičný jednoduchý dezert plnený nakrájanými jablkam,  často ochutenej škoricou a vanilkovou náplňou sa predáva takmer v každom obchode s potravinami a ponúka sa v mnohých reštauráciách.

Čokoládový brownies

Ak Vám však v jablkovom koláči chýba čokoláda, mali by ste siahnuť pre čokoládové brownies. Tieto štvorcové sušienky sú známe svojou vlhkou čokoládovou textúrou.Vyrábajú sa v rôznych formách v závislosti od ich hustoty. Môžu obsahovať aj orechy, polevu, tvaroh, čokoládové lupienky alebo iné prísady.

Čokoládové brownies

Čokoládové brownies Shutterstock

Americké nápoje

Americké nápoje sú rovnako rozmanité ako celé Spojené štáty americké. Sú rodiskom slávnej coca-coly, ochutených limonád, ľadového čaju či mliečneho milkshaku. Paletu dopĺňajú alkoholické nápoje ako sú originálne koktaily, rôzne druhy pív či všade prítomná whiskey.

Milk shake

Milk shake Shutterstock

Vegetariánske a vegánske jedlá

Ako ste si mohli všimnúť, typické americké jedlo často dominuje mäso. Ale vďaka rozmanitosti v celej krajine môžete vždy objaviť vegetariánske alebo vegánske špeciality. Vo veľkých mestách ako New York City alebo Los Angeles samozrejme nie je núdza o čisto vegetariánske a vegánske reštaurácie.

Vegetariánsky burger

Vegetariánsky burger Shutterstock

Najmä polievky v americkej kuchyni sa tiež zvyčajne zaobídu bez mäsa, a preto sú vhodné pre vegetariánov. Bagely alebo sendviče sa dajú zvyčajne plniť flexibilne, aby ste si občerstvenie mohli prispôsobiť svojim stravovacím návykom

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.