Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

7 divov sveta v roku 2020: Spoznajte najpôsobivejšie miesta planéty

Ktoré z výnimočných miest na Zemi nás ohromujú svojou krásou a zaslúžia si byť medzi siedmymi divmi sveta pre rok 2020?

Mosquito Bay, Portoriko

Mosquito Bay, Portoriko

Mosquito Bay, Portoriko Shutterstock

Mosquito Bay je zrejme najlepším miestom na svete k obdivovaniu fascinujúceho prírodného úkazu - bioluminiscencie. Chránený úsek na ostrove Vieques je domovom zvláštneho druhu planktónu, ktorý pri rozrušení vydáva modrozelené svetlo. Aj keď sa daný jav vyskytuje spontánne po celom svete, existuje iba šesť miest, kde sa objavujú pravidelne. V Mosquito Bay je však najjasnejší.

Poklad zo dna mora: Ako chutí najstaršie pivo sveta?

Prečítajte si aj:

Poklad zo dna mora: Ako chutí najstaršie pivo sveta?

Jaskyňa Son Doong, Vietnam

Jaskyňa Son Doong, Vietnam

Jaskyňa Son Doong, Vietnam Shutterstock

Son Doong je najväčšou jaskyňou na svete. Schováva sa hlboko v džungli Národného parku Phong Nha Ke-Bang a je natoľko rozľahlá, že by sa do nej pohodlne vošiel celý blok newyorských mrakodrapov. Jaskyňa má dokonca vlastné špecifické počasie. Mraky sa zhromažďujú okolo kolosálnych prírodných svetlíkov, ktorými sa do vnútra dostávajú lúče slnka. Práve na presvetlených miestach rastie život. Táto podzemná džungľa vás ohromí vzácnymi druhmi rastlín, zaujímavým hmyzom a vínom plaziacim sa okolo stalaktitov a stalagmitov. Son Doong je domovom skupiny opíc. Každý rok sa povoľuje vstup vrámci päť dennej expedície iba hŕstke turistov, ktorí môžu dve noci táboriť v samotnom Son Doongu.

Precestujte Vietnam inak: Vyberte si z našej ponuky

Meteor Crater, Arizona

Kráter meteoru, Arizona

Kráter meteoru, Arizona Shutterstock

Kráter Barringer se pokladá za najlepšie zachované miesto dopadu meteoru. Asi pred 50 000 rokmi prenikol atmosférou obrovský kus kameňa, ktorý vážil 300 000 ton. Zem zasiahol silou tisíckrát väčšou než jadrová bomba v Hirošime. Pôda sa okamžite roztavila a zanechala po sebe dieru s priemerom takmer 1,6 km a hlbokú 168 metrov. Dodnes tu môžete vidieť okamžik nárazu zamrznutý v čas. Kráter Barringer bol prvým miestom dopadu, o ktorom sa presvedčivo preukázalo, že ho spôsobil meteor.

Mariánska piekopa, súostrovie Mariany

Mariánska priekopa, súostrovie Mariany

Mariánska priekopa, súostrovie Mariany Shutterstock

Mariánska priekopa je najhlbšou časťou všetkých svetových oceánov. Vôbec najhlbšie miesto nazývané Challenger je hlboké približne 11 000 metrov. Ak by ste do vnútra hodili Mount Everest, jeho vrchol by morské vlny nenarušil. Tam dole je stále čo objavovať: podivné stvorenia žiariace v tme, termálne prieduchy, ktoré možno uchovávajú vodítko k pôvodu život na Zemi. V skutočnosti o tamojšom svete vieme iba pramálo. Tunajšie hlbiny navštívilo menej ľudí, než koľko ich pristálo na povrchu Mesiaca.

Nekonečné krásy cestovania: Družičkou na svadbe vo Vietname

Prečítajte si aj:

Nekonečné krásy cestovania: Družičkou na svadbe vo Vietname

Amfiteáter Don Sheldon, Aljaška

Takmer dokonalý polkruh zubatých snehových vrcholkov, ktoré obklopujú ľadovec Ruth, patrí k najinšpiratívnejším krajinám v Amerike, aj keď ste o ňom pravdepodobne nikdy pred tým nepočuli. Leží v Národnom parku Denali a celé roky bo neprístupný všetkým okrem niekoľkých vytrvalých horolezcov. Teraz sa však uprostred celej tej zasneženej krásy otvorila luxusná chata Sheldon Chalet, takže aj tí, ktorí nemajú mrazivé počasie zrovna v láske, si môžu v pokoji vychutnať nádherné výhľady.

Objavte krásy Aljašky!

Medzinárodná vesmírna stanica

Medzinárodná vesmírna stanica, nízká obežná d

Medzinárodná vesmírna stanica, nízká obežná d Shutterstock

NASA oznámila plány na umožnenie pravidelných turistických návštev na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v roku 2020. Lákavá ponuka, však? ISS (International Space Station) nieje len najväčším a najzložitejším strojom, ktorý kedy vyletel do vesmíru, ale aj naša prvá skutočná kolónia vo hviezdach. Naviac ho nezostrojila jedna krajina, ale rodina spolupracujúcich národov. Návšteva tohto prvého skutočného planetárneho úspech nebude práve najlacnejšia. Očakáva sa, že záujemcovia zaplatia viac než milión dolárov za cestu.

Caracol, Belize

Caracol, Belize

Caracol, Belize Shutterstock

Starovekí Mayovia dokázali bez pokročilých nástrojov vybudovať rozsiahle kamenné mestá uprostred jednej z najhustejších džunglí na Zemi. Chichen Itza a Tulum v Mexiku sú najznámejšie, ale strácajú sa pod lavínou turistov a stánkami so suvenírmi. Caracol  dažďovom pralese západného Belize je oproti tomu autentický. Denne ho navštívi menej než tucet ľudí. Odporúčame nebeský palác Caana, pyramídu, ktorej vrchol prináša rovnaký výhľad ako pred viac než 1500 rokmi: žiadni turisti ani suveníry, iba džungľa a kamenné pyramídy, kam oko dovidí.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.