Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

6 dôvodov, prečo navštíviť Dominikánsku republiku

Pláž v Dominikánskej republike

Pláž v Dominikánskej republike

Dominikánsku republiku si každý veľmi jednoducho zaradí. Hneď sa nám vybavia dlhé biele pláže, pestrofarebné rybky, fotografie rozosmiatych rodiniek v tieni paliem a blankytne modré more. Vidieť tu toho ale môžete oveľa viac. Takže aj keď vás omrzí gýčovitá nádhera tunajších pláží, budete mať stále čo objavovať.

Z vlastnej skúsenosti môžem iba doporučit:

1. Panenskú prírodu v národných parkoch

Príroda v Dominikánskej republike je nesmierne pestrá a ponúka nespočetne veľa zaujímavých miest. Je ťažké vybrať tie najkrajšie. Ja som bola očarená najmä prírodnou rezerváciou Damajagua (v blízkosti Puerto Plata), v ktorej je uprostred džungle jedinečná sústava 27 vodopádov padajúcich z výšky 11 metrov do hlbokých tôní a jazierok. Odvážnejší návštevníci využívajú skalné rímsy na odvážne skoky do vody. Mne stačil osviežujúci kúpeľ s nádherným výhľadom na okolitú prírodu plnú vzácnych endemických druhov plazov, hmyzu a rastlín. Národný park Los Haitises je domovom všetkých druhov zvierat aj rastlín žijúcich v Dominikánskej republiky. Vidieť vo voľnej prírode varany, leguány, mrože. plameniaky či pestrofarebné papagáje bol jeden z mojich splnených snov. Aj tunajšia flóra si zaslúži obdiv. Mangrovníkové pralesy sú domovom 300 druhov orchideí a mnohých ďalších unikátnych druhov rastlín. Vápencové jaskyne ukrývajú vzácne nástenné maľby indiánskeho kmeňa Tain. Milovníci hôr by nemali vynechať hornatú oblasť Jarabacoa. Hora Pico Duarte (3175 m.n.m.) je najvyšším vrcholom Karibiku a jej zdolanie vyžaduje vynikajúcu fyzickú kondíciu. Veľmi obľúbené je aj vozenie sa na koňoch po brehoch divokej rieky Jimenoa, paragliding alebo rafting.

Národný park Los Haitises

Národný park Los Haitises

2. Zaujímavú kultúru

Neoddeliteľnou súčasťou dominikánskej kultúry sú bujaré karnevaly, plné spevu a tanca. Vášnivý tanec Merengue je pre obyvateľov Dominikánskej republiky prirodzený takisto ako chôdza. Tancujú ho na uliciach s rovnakým nasadením malé deti aj dôchodcovia. Podmanivé rytmy znejú v rôznych obmenách v obchodoch, na uliciach aj na plážach. Obľúbenou kratochvíľou sú aj kontroverzné kohútie zápasy, ktoré sú súčasťou ľudových tradícií a dodnes priťahujú veľké množstvo divákov.

Dominikánska republika - miestna žena

Dominikánska republika - miestna žena Mstyslav Chernov

3. Pozorovanie veľrýb

Ako veľká milovníčka zvierat som nemohla vynechať veľkú atrakciu, ktorou je pozorovanie veľrýb, konkrétne vráskavcov dlhoplutvých alebo keporkakov. Tie priplávajú v zimných mesiacoch do oblasti polostrova Samaná (severozápadne pobrežie Dominikánskej republiky). Tunajšie teplé vody sú ideálne na párenie. Samice tu tiež privádzajú na sve mláďatá. V období od 15. februára do 15 marca sa miestne agentúry predbiehajú v čo najzaujímavejších ponukách lodných výletov za týmito majestátnymi cicavcami. Veľryba vydrží pod vodou bez nádychu dlhšie než polhodinu a tak je vysoká pravdepodobnosť, že sa počas dvojhodinovej plavby niekde v blízkosti vynorí. Za minúty tichého čakania budete zaslúžene odmenení a po chvíli sa nad hladinou objaví obria chvostová plutva sprevádzaná prudkým vyfúknutím a následným vodotryskom. Zo začiatku som mala z tých vynárajúcich sa gigantov trochu strach, ale po chvíli už som spolu s ostatnými čakala, kým sa vynorí čierna hlava posiata bradavicami. Plní dojmov sme zakončili výlet na nádhernom ostrovčeku Baccardi, kde aj ten najhorší fotograf urobí nádherné zábery. Tu je aj to nebo tak nejak krajšie.

Pozorovanie veľrýb v Dominikánskej republike

Pozorovanie veľrýb v Dominikánskej republike

4. Altos de Chavon

Toto jedinečné mestečko je často nazývané rajom všetkých umelcov. V krásnej prírode nad riekou Río de Chavón bola v roku 1976 postavená verná kópia tradičných koloniálnych dediniek zo 16. storočia (stavba stála 40 miliónov USD). Malebné kľukaté uličky so štýlovými obchodíkmi, reštauráciami, galériami a predovšetkým monumentálnym kostolom sv. Stanislava (postavený z korálových útesov) vytvárajú neopakovateľnú atmosféru, ktorá bola zachytená v mnohých filmoch. Milovníci histórie by nemali vynechať návštevu Múzea archeológie s mnohými vzácnymi zbierkami (indiánske artefakty nájdené v koryte rieky Rio de Chavón).

Altos de Chavon

Altos de Chavon

5. Jedinečný rum a vynikajúca kuchyňa

Dominikánska kuchyňa je zaujímavý mix španielskych, indických a medzinárodných jedál. K najväčším lahôdkam patria rôzne druhy rýb, morské plody (garnáty, krevety, homáre), skvelé čerstvé ovocie a zelenina – všetko výborne okorenené. Národné jedlo La Bandera (dusené kuracie mäso vo fazuľovej omáčke s ryžou) mi k srdcu príliš neprirástlo. Mäsožravci ocenia vynikajúce steaky a ja som neodolala super sladkým dezertom, ktoré robia výbornú reklamu miestnym cukrovým plantážam. Absolútnou povinnosťou je ochutnávka bieleho rumu a množstva koktejlov, ktoré sú z neho miešané. Dominikánci sa tiež radi chvália svojimi cigarami, ktoré kvalitou jednoznačne vyhrávajú nad kubánskymi.

Tradičná výroba cigár v Dominikánskej rep.

Tradičná výroba cigár v Dominikánskej rep.

... a nakoniec tie najkrajšie pláže na svete

Každý kto navštívil tento krásny kút našej planéty mi určite dá za pravdu, že tunajšie pláže nájdu konkurenciu len veľmi ťažko. Pláž s bielym pieskom Bayahibe lemovaná palmami, obchodíkmi a barmi. Divoká El Caletón a Cabarete - raj surferov. Catalina Beach, unikátna, piesočná pláž vystupujúca z vĺn. Sen každého potápača Isla Catalina alebo všetky farby modrej na ostrovčeku Isla Saona, zhmotňujú moje predstavy o raji na zemi.

Ostrov Saona

Ostrov Saona

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.