Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

5 miest na Lanzarote, ktoré musíte navštíviť

Vulkanická krajina Lanzarote

Vulkanická krajina Lanzarote

Lanzarote je jedným z najstarších Kanárskych ostrovov, ktoré sa v tomto španielskom súostroví nachádzajú. O Kanárskych ostrovoch sa hovorí, že každý jeden je vlastne malým jedinečným svetom a o Lanzarote to platí dvojnásobne. Vďaka sopečnej činnosti, ktorá ostrov niekedy tvarovala, je Lanzarote dodnes miestom s neuveriteľnými scenériami, ktoré z neho robia skutočne unikátny ostrov.

A aké miesta by ste počas svojej návštevy tohto „cudzokrajného“ ostrova mali rozhodne vidieť? Nechajte sa inšpirovať naším výberom!

1. Jameos del Agua

Jameos del Agua je výnimočná vulkanická formácia, ktorú mnohí považujú za najúchvatnejšie miesto na ostrove. Jedná sa o obrovský skalný tunel, ktorý vznikol, keď sa prúd žeravej lávy vylial do mora a stuhol. Postupom času začalo vnútro lávového prúdu erodovať, až z neho ostali iba vonkajšie steny a z lávového prúdu sa stal tunel.

Jameos del Agua

Jameos del Agua

Keď toto miesto objavil lanzarotský designer a architekt César Manrique, rozhodol sa spektakulárnosť miesta podtrhnúť svojimi originálnymi nápadmi. V harmonickom súlade s okolitými skalnými formáciami tu vybudoval pozoruhodnú reštauráciu a aulu, ktorá robí celé toto mieste ešte výnimočnejším. Po chodníku, ktorý vedie celým tunelom sa dá dojsť až k malému prírodnému jazierku, v ktorom vďaka priezračne čistej vode žijú dodnes endemické biele kraby.

Jameos del Agua

Jameos del Agua

2. Národný park Timanfaya

Na juhu Lanzarote, na ploche väčšej ako 50 km2 sa rozprestiera vulkanický národný park Timanfaya. Práve tento park môže poslúžiť ako dokonalá ukážka toho, ako asi niekedy vyzeral celý ostrov, keď jeho povrch tvarovala horúca sopečná láva. Vôbec posledná vulkanická činnosť na ostrove bola zaznamenaná práve tu, a to medzi rokmi 1730 až 1736. Celý národný park sa skladá z niekoľkých sopiek, lávových polí a sopečných kužeľov sfarbených do pozoruhodných odtieňov žltej, červenej a modrej. V takomto neobvyklom prostredí začnete rozmýšľať či sa vôbec ešte pohybujete po planéte Zem. Ale žiadny strach, nebudete v tom sami – práve vďaka svojmu „vesmírnemu“ vzhľadu sa stala Timanfaya dejiskom niekoľkých filmov z pravekého alebo vesmírneho prostredia.

Timanfaya

Timanfaya

3. El Golfo a jezero Lago Verde

Na západnom pobreží Lanzarote v zátoke El Golfo na vás čaká ďalší naozaj unikátny zážitok. Na pobreží sa nachádzajú zvyšky starého sopečného krátera, no z jeho obvodu ostala vplyvom poveternostných podmienok už iba asi polovica. Silné vlny, ktoré si kedysi dokázali poradiť aj so sopečnými kameňmi, sa dnes už iba pokojne rozlievajú po čiernej kamienkovej pláži v samotnom strede krátera. Čo je ale na tejto zátoke najpozoruhodnejšie, to je jazero, ktoré sa rozprestiera pozdĺž vnútornej steny krátera. Celé jazero je vďaka špecifickým mikroorganizmom zafarbené do sýto zelených farieb, ktoré spoločne s modrými odtieňmi mora, čiernou plážou a hnedočervenými skalami v okolí vytvára úchvatný kontrast, z ktorého ostanete v nemom úžase.

El Golfo a jazero Lago Verde

El Golfo a jazero Lago Verde

4. Lanzarotské vinice

Vulkanické erupcie, ktoré Lanzarote formovali v priebehu celej jeho histórie, majú okrem iného za následok aj veľmi úrodnú pôdu na ostrove. Vďaka sopečnej činnosti je v niektorých oblastiach povrch krajiny pokrytý vrstvou dvoch až troch metrov čiernej pemzy, ktorej sa tu hovorí picón. V pemze sa pod povrchom dokáže udržať dostatočné množstvo vody na to, aby mohli rastliny čerpať vlahu aj v tom najväčšom teple. Takéto podmienky tu dokáže znamenite oceniť okrem iného aj vinná réva, ktorej sa tu náramne darí. Nepredstavujte si ale tradičné vinohrady, aké poznáme všade na svete. Jednotlivé rastliny révy sú tu zasadené v malých lievikovitých priehlbinách, ktoré sú z jednej strany obložené nízkym kamenným múrikom, aby boli chránené pred vetrom. Víno z miestnych viníc sa vyznačuje vysokou kvalitou, ktorú ocenia vinári z celého sveta

Vinice na Lanzarote

Vinice na Lanzarote

5. Mirador del Río

Severozápadné pobrežie Lanzarote je charakteristické pomerne ťažko prístupnými horami, preto by asi málokto čakal že táto časť ostrova bude obľúbeným cieľom turistov. Opak je ale pravdou – práve tu, vo výške 479 metrov nad morom, sa totiž nachádza impozantná vyhliadka. Za jej súčasnú slávu môže opäť vďačiť legendárnemu lanzarotskému umelcovi a designerovi Césaru Manriquemu. Jedná sa o rekonštrukciu starovekej delostreleckej základne, ktorá stadiaľto kedysi dohliadala na ochranu severného pobrežia ostrova. Práve Manrique sa rozhodol v prvej polovici 20. storočia toto miesto znova oživiť a vybudoval v tejto „pustine“ reštauráciu. Z vyhliadok okolo reštaurácie sa naskytajú absolútne úchvatné výhľady na celé severné pobrežie Lanzarote, slávne stredisko Las Salinas aj na okolitý oceán vrátane ostrova La Graciosa.

Vyhliadka Mirador del Río

Vyhliadka Mirador del Río

29.10.2020 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.