Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

5 dôvodov, prečo navštíviť Maroko

Od mojej návštevy Maroka už ubehla pomerne dlhá doba, ale ešte dnes si dokážem vybaviť tú pestrú zmes hlasov a vôní na miestnych trhoviskách, nádherné temné vody oceánu, okúzľujúce pamiatky, vynikajúce jedlo a veľmi priateľských domorodcov. Tu je mojich 5 dôvodov, prečo by som chcela Maroko navštíviť znova.

1. V Maroku je veľmi dobrá bezpečnostná situácia

Na rozdiel od iných arabských krajín som sa v Maroku cítila naozaj bezpečne. V uliciach aj na plážach sa často premávajú ozbrojené hliadky na koňoch a v automobiloch. Maročania sú veľmi usmievaví a turistov si vážia. Asi by som si netrúfla na stopovanie či spanie pod širákom (ale to nevyhľadávam ani na Slovensku). Iba v odľahlejších častiach Západnej Sahary sa môžu vyskytovať nášľapné míny. Nedoporučuje sa ani prílišné odhaľovanie na pláži. Nie preto, že by mohlo dôjsť k útoku, ale je to považované za veľmi neúctivé. Na miestnych trhoviskách, kde býva veľký počet ľudí, je nutná obozretnosť pred vreckovými zlodejmi. Okázalé šperky, drahé hodinky a luxusné kabelky môžu vzbudiť nežiaducu pozornosť zlodejov.

2. Vynikajúce marocké jedlo

Mala som možnosť ochutnať jedlo v marockých hoteloch, lepších reštauráciách aj priamo na uliciach. Posledný variant ma totálne uchvátil a aj keď počas cestovania často trpím črevnými problémami (egyptská faraónova pomsta ma straší dodnes) v Maroku ma nič podobné nestretlo. Jedlo v pouličných stánkoch je veľmi lacné, vždy výborne okorenené a hlavne čerstvé. Miestne husté džúsy, ktoré bez problémov nahradia obed, vrelo doporučujem (pomarančový, jahodový, avokádový, mangový). Najlepšie suroviny nájdete na tradičných trhoch, ktoré sa obvykle nachádzajú v starej časti mesta. Ponúkajú tu čerstvo vylovené ryby, plody mora, najrôznejšie druhy ovocia či zeleniny, olivové oleje aj potreby pre domácnosť. Potraviny sa predávajú na kilá. Kúpite si tak napríklad pol kila pomarančov (namiesto 3 pomarančov).

Objavte kúzlo Maroka na vlastnej koži: Vyberte si z našej ponuky zájazdov

3. Krásne more a pláže

Maroko ponúka možnosť kúpania v pokojnom Stredozemnom mori aj v divokejšom Atlantickom oceáne. Každý z týchto variant má niečo do seba. Najobľúbenejším letoviskom Atlantického oceánu je Agadir, ktorý si získal popularitu najmä vďaka širokej piesočnej pláži v tvare polmesiaca. Okolité hory zaisťujú nielen zaujímavú kulisu, ale zároveň aj chránia pobrežie pred nepríjemnými vlnami. Pohodlie návštevníkov zaisťujú stánky s občerstvením, strediská vodných športov či pobrežná hliadka.

Milovníci divokého mora a vĺn si prídu na svoje v dedinke Taghazout (20 km od Agadiru), ktorá je pravým rajom surferov. Svedčí o tom aj množstvo surf shopov, požičovní a škôl surfovania. Pokojné letovisko Saidiaponúka menšie piesočné plážičky s pozvoľným vstupom do mora, roztrúsené na pobreží Stredozemného mora. Mnoho marockých pláží získalo ocenenie Modrá vlajka, udeľované za čistotu a kvalitu vody.  

4. Úchvatné pamiatky

Srdce milovníka pamiatok a architektúry v Maroku určite zaplesá. Nachádza sa tu množstvo stavieb zapísaných na zozname UNESCO a niektoré z nich sú unikátne aj vo svetovom merítku.

Úchvatná mešita Hassana II. v Casablance s 210 m vysokým minaretom či kasbahy -pôvodné príbytky majetných obyvateľov a vládcov mesta Fés sú dôkazom obrovskej rozmanitosti tejto krajiny. Návštevu mesta Fés môžem vrelo doporučiť aj pre jeho jedinečnú pulzujúcu atmosféru. Kľukaté uličky s malebnými kaviarňami, remeselné dielne a miestni umelci predvádzajúci svoje kúsky priamo na ulici dotvárajú príjemnú atmosféru orientu. 

Maroko je krásne v každom ročnom období: Mrknite na najvýhodnejšie zájazdy

5. Hory a púšť

Kráľovná všetkých púští Saharaukazuje v Maroku svoju divokú nádheru. Nekonečné pieskové duny meniace svoj tvar, romantické západy slnka, karavány tiav s nadšenými turistami na chrbtoch a hlavne noci tak temné, že sa vám hviezdy zdajú byť na dosah ruky.

Zaujímavým spestrením ciest po Sahare je dedinka Merzouga s krásnym jazerom a možnosťou nahliadnuť pod pokrievku života miestnych berberov. Ďalším z nezabudnuteľných miest tejto rozmanitej krajiny je bezpochyby pohorie Atlas,oddeľujúce Stredozemné more od Sahary.

Nachádza sa tu mnoho turistických trás. Najobľúbenejšou z nich je výstup na Jebel Toubkal (4167 m), ktorý je najvyšším štítom Maroka. Cestou na vrchol môžete vidieť dedinky berberských osadníkov, divoké vodopády aj najrôznejšie druhy živočíchov. V údoliach sú rozsiahle ovocné plantáže (marhule, granátové jablká, figy). Maroko je skrátka zaujímavé v mnohých smeroch a každé ročné obdobie tu má svoje nesporné kúzlo.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.