Egypt Egypt

  • Miestna kuchyňa

    Egyptská kuchyňa to sú tradičné arabské jedlá. V krajine je zakázané jesť bravčové mäso a piť alkohol. Základom miestnych jedál je ryža, pšenica a zelenina, skopové, kozie a jahňacie mäso, hydina (kačky, husy, holuby) a samozrejme čerstvé ryby z Nílu i zo Stredozemia a Červeného mora.

    Čo sa týka typického egyptského jedálničku, tak na raňajky tu dostanete fazule, vajíčka, nakladanú zeleninu, džem a syry. K obedu sú podávané najrôznejšie polievky a ako príloha k mäsu sa okrem ryži alebo fazulí podáva čerstvá alebo nakladaná zelenina a nekvasený chlieb nazývaný pita. Takmer v kažkom jedálničku nájdete grilované kura. Typickou večerou je v Egypte zeleninová polievka, ďalším chodom je korené mäso alebo ryby. Ako
    zákusok býva podávané najrôznejšie ovocie, ktoré je v tejto oblasti naozaj dostatok - banány, pomaranče, fíky, guava či ďatle, a to čerstvé alebo sušené. V súčastnej dobe je vo veľkých hoteloch ponúkaná i európska kuchyňa.

    Pokiaľ budete chcieť zahnať smäd, skúste miestne pivo Stella alebo tmavé pivá Marzen a Aswanli. Pochutnať si môžete i na vínach - buď môžete ochutnávať tie miestne alebo drahé zahraničné. Miestne vína poznáte podľa tradičného názvu - napríklad Pharaon, Nefertiti alebo Cleopatra.

    Najviac s tu však popíja čaj. Býva podávaný teplý, slabý, v malých pohárikoch, a to buď čierny alebo mätový. Rubínovo červený a veľmi osviežujúci nápoj zo sušených kvetov ibišku (karkadé) Vás osvieži rovnako studený, ovšem Egypťania ho popíjajú i vrelý. Egypťania si zakládajú i na pití kávy. Najčastejšie pijú výrazne silnú a veľmi sladkú kávu "zjada". Stredne sladkou alternativou je "mazbut", a "sádeh" je káva celkom vrelá.

    Pre tých z vás, ktorý budete chcieť ochutnať typické egyptské špeciality, uvádzame niekoľko príkladov:

    kebab - kúsky mäsa na grilovacej ihle
    falafell - korenené karbonátky z cizrny
    kofta - vyprážané pikantné kuličky väčšinou z mletého jahňacieho mäsa, korenené koriandrom
    švarmu - jahňacina opekaná na zvislom ražni, odkrajované tenké plátky sa podávajú so šalátom (napr. z červenej repy alebo uhoriek) a chlebom pita
    molocheja - zeleninový vývar ochutení cesnakom, korením, koriandrom
    tabúla - drvená pšenica zmiešaná s mätou, petržlenom, nadrobno nakrájanými paradajkami a cibuľou
    támija - vyprážané korenené fazuľové cesto so zeleninou a petržlenom
    báklava - vrstvy maslom nasiaklého lístkového pečiva,ktoré sú preložené orieškami a medom