Bulharsko Bulharsko

Miestna kuchyňa

Bulharská kuchyňa je všeobecne považovaná za jednu z najzdravších kuchýň v Európe. Príčinou sú nielen používané suroviny, ale i ich úprava. Pokrmy sú ľahké, pripravované šetrne na slnečnicovom oleji.
Bulharské národné jedlá obsahujú veľké množstvo zeleniny a varené alebo grilované mäso, predovšetkým ryby či kuratá. Takmer do všetkých pokrmov sa pridáva tradičné bulharské korenie čubrica (známe ako saturejka). Pre Bulharov je typická častá konzumácia mlieka a mliečnych výrobkou, hlavne jogurtov a syrov. Málokto vie, že jogurt bol objavený prave na území Bulharska, na čo sú miestny obyvatelia pyšní. Pravý bulharský jogurt je veľmi hustý a má špecifickú šťavnatú chuť.

Bulharským národným jedlom je bob čorba - fazuľová polievka, ktorej chuť sa líši podľa zvyklostí konkrétnej lokality. Medzi tradičné bulharské pokrmy patria kebapčeta (silno korenené, na ražni opečené šišky zo sekaného mäsa), tarator (studená polievka z kyslého mlieka, uhoriek, cesnaku, orechov, kôpru a olivového oleja), kavarma kehap (čubricou korenené hovädzie mäso so zeleninou a feferonkami), mussaka (v trúbe zapekaný pokrm z mäsa, zeleniny, syru kaškavalu, zemiakov, kapusty a ďalších prísad), gjuveč (bohatá zeleninová misa, niekedy i s mäsom, podávaná často s vínom ), banička (ovčím syrom plnený koláč z lístkového cesta) a balkava (sladký bulharský zákusok). V Bulharsku má svoj pôvod taktiež obľubený šopský šalát, ktorý je vynálezom Šopov - svojou konzervativnosťou preslávených obyvateľov Sofie a Dupnice.

Výbornú bulharskú kuchyňu doplňuje široká ponuka vín, ktoré sú (špeciálne červené) označované ako jedné z najlepších v celoeurópskom rebríčku. Typickým bulharskými odrodami červeného vína sú Gamza a Mavrut, bielymi Dimiat a Pamid.

Stále väčšej obľube sa teší bulharské pivo, ktoré je v lepších reštauráciách možné dostať i točené. Najznámejšie je Stara Zagora, exportné pivo, ktoré je popisované ako najchutnejšie. Typickými liehovinami sú rakije (vinná pálenka), mastika (anýzový likér), mentovka, roza a vodka.

Z nealkoholických nápojov je možné bežne dostať celosvetovo známe značky ako Cola, Fanta alebo Sprite. Častejšie než turek sa v Bulharsku pije silné presso v malých šálkach. Z čajov sú najobľúbenejšie bylinkové, napríklad harmančekový, materinadúška, trezalkový čaj alebo čaj z listov čučoriedok.

Doporučujeme nekonzumovať tepelne neupravené potraviny obsahujúce vodu (napr. točená limonáda, zmrzlina). Voda z vodovou je síce pitná, ale ich odlišné bakteriálne zloženie môže spôsobiť črevné problémy.

Schránka Prihláste sa Registrácia Kontakty

Potrebujete poradiť?

Volajte zadarmo
Po-Ne 7-22 hod
0800 900 100

Schránka je prázdná