Bulharsko Bulharsko

  • Miestna kuchyňa

    Bulharská kuchyňa je všeobecne považovaná za jednu z najzdravších kuchýň v Európe. Príčinou sú nielen používané suroviny, ale aj ich úprava. Pokrmy sú ľahké, pripravované šetrne na slnečnicovom oleji.  Bulharské národné jedlá obsahujú veľké množstvo zeleniny a varené alebo grilované mäso, predovšetkým ryby či kurčatá. Takmer do všetkých pokrmov sa pridáva tradičné bulharské korenie čubrica (známe ako saturejka). Pre Bulharov je typická častá konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov, hlavne jogurtov a syrov. Málokto vie, že jogurt bol objavený práve na území Bulharska, na čo sú miestni obyvatelia pyšní. Pravý bulharský jogurt je veľmi hustý a má špecifickú šťavnatú chuť. 

    Bulharským národným jedlom je bob čorba - fazuľová polievka, ktorej chuť sa líši podľa zvyklostí konkrétnej lokality. Medzi tradičné bulharské pokrmy patria kebapčeta (silno korenené, na ražni opečené šišky zo sekaného mäsa), tarator (studená polievka z kyslého mlieka, uhoriek, cesnaku, orechov, kôpru a olivového oleja), kavarma kehap (čubricou korenené hovädzie mäso so zeleninou a feferónkami), mussaka (v trúbe zapekaný pokrm z mäsa, zeleniny, syru kaškavalu, zemiakov, kapusty a ďalších prísad), gjuveč (bohatá zeleninová misa, niekedy i s mäsom, podávaná často s vínom ), banička (ovčím syrom plnený koláč z lístkového cesta) a balkava (sladký bulharský zákusok). V Bulharsku má svoj pôvod taktiež obľúbený šopský šalát, ktorý je vynálezom Šopov - svojou konzervatívnosťou preslávených obyvateľov Sofie a Dupnice. 

    Výbornú bulharskú kuchyňu dopĺňa široká ponuka vín, ktoré sú (špeciálne červené) označované ako jedny z najlepších v celoeurópskom rebríčku. Typickými bulharskými odrodami červeného vína sú Gamza a Mavrut, bielymi Dimiat a Pamid. 

    Stále väčšej obľube sa teší bulharské pivo, ktoré je v lepších reštauráciách možné dostať i točené. Najznámejšie je Stara Zagora, exportné pivo, ktoré je popisované ako najchutnejšie. Typickými liehovinami sú rakije (vinná pálenka), mastika (anízový likér), mentovka, roza a vodka. 

    Z nealkoholických nápojov je možné bežne dostať celosvetovo známe značky ako Cola, Fanta alebo Sprite. Častejšie než „turek“ sa v Bulharsku pije silné presso v malých šálkach. Z čajov sú najobľúbenejšie bylinkové, napríklad harmančekový, z materinej dúšky, trezalkový čaj alebo čaj z listov čučoriedok. 

    Odporúča sa nekonzumovať tepelne neupravené potraviny obsahujúce vodu (napr. točená limonáda, zmrzlina). Voda z vodovou je síce pitná, ale ich odlišné bakteriálne zloženie môže spôsobiť črevné problémy.

Potrebujete poradiť?

Volajte zadarmo Po-Ne 7-22 hod 0800 900 100